Kezdőlap Kultúra Kanadai rendezőé a szolnoki fesztivál fődíja

Kanadai rendezőé a szolnoki fesztivál fődíja

Niobe Thompson Vital bonds – Létfontosságú kötelékek – című filmje nyerte a vasárnap zárult IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál fődíját, illetve a diák zsűri egyik elismerését. Tasnádi IstvánMemo című tévéfilmje is két elismerést kapott a szolnoki seregszemlén, ahol kilenc ország huszonhat filmje versengett. A díjakat idén is a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság támogatta.

A díjazott filmek vetítésével október 15-én véget ért a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál, amit 2001 óta minden páratlan évben rendeznek a szolnoki TISZApART moziban. Az idei megmérettetésre közel kettőszáz filmet neveztek, amiből végül nyolc európai ország és Kanada huszonhat alkotása került a versenyprogramba, míg további nyolc filmet az információs sávban tekinthetett meg a közönség. Az idei szemle egyik különlegessége volt, hogy a versenyfilmekről és a díjakról háromtagú, csak fiatal nőkből álló zsűri döntött. Az Aleksandra Jacków (PL), művészeti és médiaoktatási szakértő, Tereza Adámková (CS) dramaturg, vágó, rendező, illetve Dr. Kóspál Ágnes (H) asztrofizikus alkotta testület nevében Dr. Kóspál Ágnes zsűri elnök méltatta a fesztiválon bemutatott filmeket az október 14-én este rendezett díjátadón.

A zsűri elismerő oklevélben részesítette Török Zoltán (H) a Lemming – A messzi észak aprócska ura című filmjét és Krystian Matysek (PL) a Mézvadászok (Honey Hunters) című alkotását. A fesztivál harmadik díját megosztva kapta Tasnádi István (H) a Memo című filmjéért és Aleksandra Sorgenicht (D) az Óceáni hősnők – Alison Kock (Ocean Heroines – Alison Kock) című munkája. A második díjat Jean-Christophe Ribot (F) a Rosetta – Egy üstökös emlékei (Rosetta – Memories of a Comet) című filmjéért vehette át a Szolnoki Galériában.

A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál első díját idén a kanadai Niobe Thompson kapta a Létfontosságú kötelékek (Vital Bonds) című, a szervadományozásról szóló, az észak-amerikai ország legnagyobb szervátültető központjában készített filmjéért. Mint a díjátadón kiderült: az alkotók személyesen nem tudták átvenni az elismerést, amire nagyon büszkék, a film producere megköszönve a díjat azt kérte, hogy az azzal járó hétszázezer forintot tehetséges magyar természetfilmesek között osszák szét. Ennek megfelelően a zsűri két különdíjat is kiadott, mégpedig Lerner Balázsnak a Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka és Balázs Gergelynek A dunavirág mentőakció című filmjeikért.

A Szegedi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem, a MOME, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Metropolitan Egyetem illetve az Eszterházy Károly Egyetem filmes területre járó hallgatóiból álló diák zsűri döntése alapján Tasnádi István Memo, Krystian Matysek Mézvadászok (Honey Hunters) és Niobe Thompson Létfontosságú kötelékek (Vital Bonds) című alkotásai részesültek elismerésbe.

A szolnoki IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválhoz ebben az évben is nagy segítséget nyújtott Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely nemcsak a fiataloknak kiírt két filmes pályázathoz, a fesztivál kereskedelmi televíziókon futott promóciójához, de a díjazottak elismeréséhez is hozzájárult.