Kezdőlap Események Megemlékezés az Aradi Vértanúk Napján

Megemlékezés az Aradi Vértanúk Napján

2017. október 6-án, délután négy órakor került megrendezésre az Aradi Vértanúk Napja alkalmából tartandó megemlékezés, valamint gyertyagyújtás az Aradi Vértanúk terén.

1848-49 eseményei nemzeti gyász a magyarság számára, hiszen, a halálra ítélt katonai vezetők mindegyike hitt abban, hogy a reformkor nagyjai, Széchenyi, Wesselényi, Kölcsey, Deák, és Kossuth egy modern, új Magyarország alapjait tették le, kivezetve a magyarságot a középkori feudális viszonyok közül, mitöbb, készek voltak az életüket is áldozni ezekért a célokért.

A végsőkig küzdöttek, mert tudták, hogy a magyar nép már régen kiérdemelte a jogot arra, hogy végre önmagát kormányozza. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, 1849 júniusában érkezett fordulópontjához, ugyanis Ferencz József császár parancsára ekkor támadt hazánkra a segítségül hívott, majdnem 200 000-es orosz haderő és a 66 000-es osztrák katonát számláló császári armádium. A túlélésért folytatott küzdelemben valódi hősök harcoltak, ennek ellenére sajnos elvesztettük ezt a csatát, így 4 honvéd tábornokot golyó általi, 9-et pedig kötél általi halálra ítéltek.

Ezen visszaemlékezések alkalmából képesek vagyunk túljutni a mindennapok forgatagából és felidézni történelmünket, azonosulva a múltban történt eseményekkel, ezáltal identitásunk gyökereihez visszanyúlhatunk.

Minden bizonnyal a magyar nemzeti öntudattal oly mértékben összeforrt 48-49 hagyománya, hogy a hosszú távú jövőnkben is értékként fog létezni. Értékként, mert a szabadságot és a függetlenséget szimbolizálja, ami minden nemzet alapja.

Leviczky Cirill ünnepi beszéde után a résztvevőknek lehetőségük volt tiszteletüket tenni koszorúkkal az emlékhelynél.