Kezdőlap Kecskemét Nagy érdeklődés kísérte a szombati Montázs estet

Nagy érdeklődés kísérte a szombati Montázs estet

  1. október 21-én, szombaton 16.00 órakor ismét Montázs est volt a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A vendégek, a Szilágyi család tagjai mindhárman művészemberek.
  • Szilágyi V. Zoltán Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész
  • Szilágyi Róza Tekla kurátor, képzőművészeti szakíró, művészettörténész
  • Gödl Beáta rendezőasszisztens

Szilágyi V. Zoltán már felnőtt fejjel, érett és sikeres művészként települt át Romániából Magyarországra, s a Kecskemétfilm-nél már várták az új munkatársat. Mielőtt a család az erdélyi kötődéséről mesélt volna, Gyöngyösi Szabó Katalin verssel üdvözölte őket, Reményik Sándor Tündérfok című versét mondta el.

Zoltánnak azért kellett elhagynia szülőföldjét, mert román névre és szívre kellett volna cserélnie a meglévő magyart. Több országban szívesen fogadták volna az akkor már híres filmrendezőt (pl. Kanada, Franciaország, Németország), de ő Magyarországra szeretett volna jönni. Három évig tartott az elintézése. Erdélyre emlékezve videón láthatott és hallhatott a közönség egy népdalt, amelyet Kallós Zoltán népdalgyűjtő adott elő: Idegen földre ne siess…

Gödl Beáta is a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban dolgozott, ahol többféle pozíciót töltött be: Felvételvezetőként, rendezőasszisztensként részt vett az animációs filmek gyártásában. Itt ismerkedtek meg Zoltánnal, és családot alapítottak. Zoltán filmjeinél is segédkezett, mint rendezőasszisztens. 1992-2009 között az Animációs Filmművészetért Alapítvány általános ügyintézője, 1988-2009 között a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és Nemzetközi Filmfesztivál egyik szervezője. Sikeres jótékonysági koncerteket szervezett és bonyolított le a Dél-Alföldi Haematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány javára.

Született egy kislányuk is, Róza Tekla, aki ma már 25 éves, ő is részt vett a beszélgetésen. Elmondta, hogy nagyon szép gyermekkora volt, és nagyon hálás a szüleinek, hogy őt is a művészetek felé terelgették. Az ELTE-n szerzett művészettörténész és esztéta diplomát, majd a Képzőművészeti Egyetem Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzési szakán folytatta tanulmányait. Az Omnivore Gallery alapítója, az Artmagazin munkatársa, a Hybridart Space budapesti kortárs képzőművészeti galéria vezető kurátora. Öt éve jelennek meg írásai a hazai művészeti lapokban és online felületeken.

Mivel Róza 12 évig zongorázott, és még mindig szereti a komolyzenét, a kedvéért hangzott el egy részlet Bartók: Este a székelyeknél című művéből Antal Imre előadásában.

Zoltán mesélt a filmjeiről, sikereiről és díjairól. Számtalan külföldi filmfesztiválon szerepeltek és nyertek díjat művei. Fanyar humorával hangulatosan érzékeltette életének érdekes eseményeit.

Az 1956-os forradalomra emlékezve levetítettük egyik rövidfilmjét: Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére. Nagyszerű alkotás!

Zoltán, a Balázs Béla-díjas filmrendező 1987 és 2015 között volt a kecskeméti rajzfilmstúdió főrendezője. Most önálló művészként elsősorban grafikákat alkot. Ezekből mutatott is be néhányat, és elmondta a hozzájuk fűződő gondolatait.

Köszönetképpen a vendégeknek, záró akkordként Wass Albert Virágtemetés című rövid prózája hangzott el. További szép alkotásokat és örömteli munkát kívánt nekik a Montázsmagazin szerkesztője, a beszélgetés moderátora: Weninger Endréné Erzsébet. A rendezvény után a Szilágyi család pogácsával és egy pohár frissítővel kínálta a jelenlévőket, akikkel jóízű kötetlen beszélgetés alakult ki.

Fotók: Fuchs Alfonz