Kezdőlap Egészség Restart a Heart Day- A kezed életet menthet

Restart a Heart Day- A kezed életet menthet

  1. október 16-án szerte az országban újraélesztési napot tartanak. Az „Indíts újra egy szívet!” elnevezésű kampányt ötödik alkalommal szervezik Magyarországon. A világnapot az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezte, és azt Európa szinte összes országában megtartják idén is, hétfőn, október 16-án.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban „fájdalmasan gyakori”, ez az egyik vezető halálok. Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis mintegy tízszer annyian érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben.

Évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több, mint a fele közterületen következik be. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-kal csökken az életesély. 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt.

  1. október 16-án hétfőn, az újraélesztés világnapja alkalmából a Bács- Kiskun Megyei Kórház (Kecskemét, Nyíri út 38.) főbejáratának előcsarnokában délelőtt 9 órától 12 óráig újraélesztés és a defibrillátor használatának bemutatója, illetve laikusok számára újraélesztés oktatást tartanak az Intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztály munkatársai, dr. Szabó István illetve dr. Zag Levente.

A rendezvényen gyermek újraélesztési – és elsősegélynyújtási ismeretek bemutatója is lesz dr. Csefkó Eszter segítségével, így a szervezők szeretettel várnak minden anyukát, apukát, kismamát, kispapát, nagyszülőt.

A kampánynak nem csupán az oktatás a célja, hanem a figyelemfelhívás is. 

Az alapelv az, hogy „valamit tenni mindig jobb, mint semmit sem”.