Kezdőlap Események Strasbourgból tudósítottunk- Interjú Jávor Benedekkel

Strasbourgból tudósítottunk- Interjú Jávor Benedekkel

 Kolléganőnknek a strasbourgi Európai Unió plenáris ülését követően lehetősége nyílt egy személyes interjú elkészítésére Jávor Benedekkel, biológussal, politikussal, EP képviselővel, valamint a Párbeszéd Magyarországért alapítójával.

 

Tudna mesélni a jelenlegi tevékenységekről a Parlamentben?

A Parlament – amely jelenleg Strasbourgban plenáris ülésezik – sok fontos üggyel foglalkozik. Csak néhányat emelnék ki, közülük olyanokat, amelyeken én is dolgoztam. Az ülésen elfogadtuk a közérdekű bejelentők védelméről szóló jelentéstervezetet.  A közérdekű bejelentők, azok a személyek, akik a környezetükben, munkahelyükön visszaéléseket, korrupciógyanús eseteket, jogsértéseket tapasztalnak és ezekkel nyilvánosság elé lépnek valamilyen módon.

Esetükben azt látjuk, hogy sokszor ez a cselekedetük – amely egyébként a közjót szolgálja -, különböző megtorlásokat, bosszút, jogi ellenlépést eredményez. Példaképpen: a LuxLeaks-botrány, amikor Luxemburg gyakorlatát leplezték le, amelynek keretében különböző adókedvezményeket adott multinacionális cégeknek, ezáltal lehetővé téve az adófizetés elkerülését, azokban az országokban, ahol ténylegesen tevékenykednek. Megemlíteném még ezen kívül a Panama-papírok esetét is, ahol különböző gazdasági vagy politikai elithez tartozó döntéshozók rejtett számláira derült fény, továbbá az is kiderült, hogy milyen módon mentik ki a sokszor illegálisan szerzett pénzeket az európai tagországokból, és hogyan rejtik el az adóhatóságok vagy a nyomozóhatóságok elől.

Ezeket az ügyeket nyilvánosságra hozó újságíróknak vagy személyeknek – közérdekű bejelentőknek – a gyakorlatban sokszor szembe kell nézniük a következményekkel.  A LuxLeaks-botrányt illetően, Antoine Deltour-t bíróság elé állították és elítélték, börtön- és pénzbüntetést kapott.

Mindezek miatt szükséges, hogy megfelelő európai szintű védelmet adjunk az elszenvedőinek, amely fontossá teszi, hogy a 27 tagállamban egységes szabályozás legyen érvényben. Sokszor ezek az ügyek határokon átnyúlnak, ilyenkor biztosnak kell lennünk abban, hogy nem lehet egy másik országban fennálló enyhébb szabályozás hézagait kihasználva megtorlást alkalmazni, ilyen közérdekű bejelentőkkel szemben. Tehát egységes európai szabályozásra van szükség.

 

Fontosnak tartom a cigányellenességgel kapcsolatos európai parlamenti riportnak az elfogadását is. Ez az első jelentés, amely rendszerszinten, átfogóan próbálta feltárni, a roma közösség kirekesztésének formáit, illetve azokat a folyamatokat, amelynek eredményeképpen a lakhatás, az oktatás, illetve a munkaerőpiac területén olyan hátrányokat szenvednek el pusztán a származásuknál fogva, amelyek más társadalmakhoz tartozó állampolgároknak nem kell szembenéznie.

A riport egyrészt katalógusszerűen összeállítja azokat a problémákat, amelyekkel találkozhatunk, illetve az európai intézményeket is felszólítja, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel, a tagállamokkal együttműködve tegyenek hatékony lépéseket a romaellenesség visszaszorítására, akár a közbeszédben, a sajtóban, de a gyakorlatban is.

Belföldön milyen tevékenységei vannak?

Európai parlamenti képviselőként az elsődleges feladatom az EU döntéshozatalában való részvétel. Természetesen sok munkát végzek, olyan ügyeken is, amelyek talán az átlag magyar választó vagy állampolgár számára is kézzel foghatóbbak, amelyeknek magyarországi hatása van.

Viszont az energiaszabályozás területén megszületett eredmény közvetlenül hatni fog a magyar energiafogyasztókra is, tehát nem egy távoli vagy a magyar társadalmat nem érintő európai jogalkotásról van szó, hanem arról, hogy a magyar társadalom milyen szabályozási környezetben, milyen módon, milyen forrásból, juthat hozzá, és milyen áron.

De természetesen vannak közvetlenebbül, a magyar belpolitikához köthető ügyek is. Paks II régóta meghatározóan jelen van a tevékenységemben, és folytatódik is az ezzel való foglalatoskodásom. Szemben a kormányzati kommunikációval, a Paks II még koránt sem zárult le, bár a bizottság a jóváhagyását megadta, de számos probléma van a projekt megvalósításával.

Már most 2 éves csúszásban vannak a projekttel, úgyhogy gyakorlatilag az érdemi munka még el sem kezdődött. Az látszik, hogy nagyon komoly nehézségekkel kell szembenézni a megvalósítás során. Az eredeti ütemterv illetve annak illuzórikus tartása, továbbá, hogy jelentős csúszás következik be, akkor az az egész projektnek a gazdaságosságát, még az eddigiekhez képest is felülírhatja, miközben az már most is látszik, hogy Paks II egy soha meg nem térülő beruházás.