Kezdőlap Események Távhőközpont kiépítésére fog sor kerülni Csengődön

Távhőközpont kiépítésére fog sor kerülni Csengődön

A közelmúltban került kihirdetésre a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretiben benyújtott pályázatok eredményhirdetése, amelyek közül újabb 11 település nyert el támogatást, így már több mint 22 milliárd forint került Bács-Kiskun megyébe, amely gazdasági, infrastrukturális és idegenforgalmi fejlesztésekre fordítódik, mely a helyiek életszínvonalának emelkedését, munkakörülményeinek javítását szolgálja. A kihirdetett nyertes projektek keretében a megyében iparterületek létesülnek, egészségügyi intézmények korszerűsödnek, illetve több településen zajlik majd közlekedés- és fűtéskorszerűsítés, továbbá a leromlott városrészek rehabilitációjára is sor kerül majd a közeljövőben.  Csengőd Község Önkormányzata is szerepel a 11 kihirdetett település között, hiszen biomassza alapú fűtési rendszer kiépítésére nyert nagy összegű támogatást. Lajter Ferenc, Csengőd Község polgármestere mesélte el Magazinunknak, hogy hogyan kerül megvalósításra, illetve mire fog szolgálni a biomassza alapú fűtési rendszer kiépítése.

„Örülünk, hogy településünk beadott pályázatát pozitívan bírálták el, hiszen így továbbra is lehetőségünk adódik településünket fejleszteni. A kazán az iskola mögött kerül beépítésre, amelyben szinte minden éghető dolgot el tudunk majd tüzelni. A biomassza rendszer kiépítésével az iskolát, az óvodát, a konyhát, továbbá az orvosi rendelőt, illetve a Família Szociális Alapszolgáltatási Központot és a Dankó Pista Művelődési Házat és Községi Könyvtárat, valamint az Önkormányzat épületét is ez az új rendszer fogja fűteni.

A távhőközpont megépítésére előreláthatólag a szakembereknek fél évre van szükségük, így már csak a következő fűtési szezonban tudjuk üzembe helyezni a nagy teljesítményű kazánt, amely 30-50%-os energia-megtakarításra lesz képes.” – nyilatkozta Lajter Ferenc, polgármester úr.