Kezdőlap Események Főkertészi vizit a Wojtyla Házban

Főkertészi vizit a Wojtyla Házban

Kecskemét nemrégiben kinevezett főkertésze, Győri András tett bemutatkozó látogatást a Wojtyla Barátság Központban kedd délelőtt. A tájépítész végzettségű szakember a népkonyha gondozottjainak tartott előadásában beszámolt arról, hogy elkészült a város településképi arculati kézikönyve, amelyben jelentős szerepet tulajdonítanak a zöldfelületeknek. (Fotók: Tódor Norbert)

Ebből a szempontból megújul a város jó néhány emblematikus épületegyüttesének környezete, úgymint az egykori Rudolf laktanya környéke vagy a Homokbánya egyes területei. Az átfogó munkálatokat keretterv alapján több év alatt szakaszosan hajtják végre.

Arról is beszámolt Győri András, hogy az általa évszázados jelentőségűnek tartott közterület-használatról szóló új rendeletnek meglátása szerint 3-5 esztendő leforgása alatt lehet hatékonyan érvényt szerezni. A munka mindenesetre elindult – fogalmazott.

Kérdésekre válaszolva elmondta:

Napirenden van a Nagykőrösi utca teljes rekonstrukciója, amely természetesen a zöldfelületeket is érinteni fogja.

Az új egyetemi negyed területén megfelelő mennyiségű parkolóhelyet alakítanak ki, tehát ott sem kényszerülnek majd az autósok növényzeten megállni. Mindemellett szóba került, hogy gépjárművel való várakozás tekintetében változatlanul sok szabálytalanság észlelhető a Széchenyivárosban.

A földfelszíni parkolóhelyek száma nem bővíthető jelentősen, ezért mélygarázsok létesítése lenne a kívánatos megoldás, ám források hiányában erre 5-10 éven belül kerülhet csak sor – jelentette ki az előadó.

Végül Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója kitért a népkonyha és az önkormányzat együttműködésére, amelynek egyebek mellett részét képezi a főtéri Romkert folyamatos takarítása, illetve jövő tavaszi határidővel megtörténő rekonstrukciója, valamint a szociális létesítmény övezte közterületek folytonos rendben tartása.

Eközben Farkas P. József felajánlotta a Wojtyla Ház sorsközösségének további közreműködését Kecskemét egyéb más köztéri objektumainak megtisztítását illetően, amire reagálva Győri András határozott nyitottságot mutatott.

Nem utoljára találkoztunk, mert vannak közös ügyeink – tette végül hozzá a népjóléti intézmény vezetője.