Kezdőlap Események Kínába vitték megyénk hírnevét

Kínába vitték megyénk hírnevét

Kettős céllal utazott a Bács-Kiskun megyei delegáció Jünnan tartományba.

  1. november 16-19. között Kínába, Kunming városba látogatott Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Kunming Jünnan tartomány székhelye, Vietnammal, Laosszal és Mianmarral határos. A tartományt „a déli felhők birodalmának” is nevezik, hiszen nyugati térségét már a Himalája vonulatai uralják. Kína növény- és állatvilága itt a legsokszínűbb. További különlegességnek számít, hogy Kínában sehol máshol nem él annyi nemzetiség, mint ebben a tartományban: összesen 26 népcsoportnak ad otthont, melynek köszönhetően rendkívül sokszínű kulturális hagyományokkal is rendelkezik.

A 44 millió lakosú Jünnan tartomány természeti és kulturális adottságai miatt Kína leglátogatottabb belföldi turisztikai desztinációja. Ennek is köszönthető, hogy – Sanghajjal felváltva – Kunming minden második évben otthont ad a China International Travel Martnak, Ázsia legnagyobb utazási kiállításának. A kínai turisztikai piac jelenleg a világ legdinamikusabban fejlődő, egyúttal leggyorsabban változó, állandóan új igényekkel jelentkező piaca, mely hatalmas lehetőségeket rejt magában.

A látogatás keretében, a kiállítás egyik díszvendégeként Bács-Kiskun megyének is alkalma volt arra, hogy megmutassa magát a szakmai közönség és a helyi érdeklődők számára. A rendezvényen több mint ezer szakmai szervezet képviseltette magát a világ minden tájáról.

A látogatás másik célja az volt, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Zhang Bairu, a Jünnani Tartományi Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnöke aláírja a Bács-Kiskun megye és Jünnan tartomány közötti testvérmegyei/tartományi megállapodást. Bács-Kiskun megye és Jünnan tartomány az elmúlt év során vették fel a kapcsolatokat egymással, amelynek a következő lépcsője volt a jelen megállapodás aláírása. Ennek értelmében a két régió a kereskedelem, tudomány, technológia, oktatás, kultúra és turizmus területén működik majd együtt.

A megyei közgyűlés elnöke találkozott a Dali Bai Autonóm Prefektúra vezetőjével, továbbá Kunming Chenggong Kerületének vezetőjével is.

Az egyezetések eredményeképpen a felek egyetértettek abban, hogy az együttműködés egyik első és egyik legfontosabb területe a turizmus lehet, és a turisztikai kapcsolatok fejlesztése érdekében kölcsönösen segíteni fogják egymást. Az együttműködés fokozása és az emberek közti baráti kapcsolatok mélyítése érdekében megvizsgálják annak lehetőségét, hogy Bács-Kiskun megyei és Jünnan tartománybeli diákok cserekapcsolatok keretében egymás felsőoktatási intézményeiben képzéseken vehessenek részt.