Kezdőlap Sport Magyar versenyző a FEI Lovastorna Világkupán

Magyar versenyző a FEI Lovastorna Világkupán

Ismét magyar versenyző mutatja be gyakorlatát a FEI Lovastorna Világkupán, melyet idén először Madridban tartanak. Bencze Balázs már tavaly is versenyzett, akkor Dortmundban ült lóra, és ötödik helyen zárta a kupa döntőjét.

 

Immár harmadik alkalommal jut ki magyar versenyző a FEI Lovastorna Világkupára. Bence Balázs kedden indult, szerdán érkezett, és ma már versenyzik Madridban, ahol 14 hasonlóan tehetséges versenyzővel mérheti össze tudását. Bence Balázs az indulás előtt szerkesztőségünknek elmondta, ahhoz, hogy egy lovas egy ilyen rangos eseményre kijuthasson, előkelő helyen kell szerepelnie a világranglistán. A kvalifikációnál figyelembe veszik, hogy a jelentkező milyen eredményeket ért el a CVI versenyeken, valamint az Európa- és Világbajnokságokon. Az idei világkupának Madrid (ESP) csak az első állomása, hiszen a dortmundi döntő előtt még Párizsban (FRA), Salzburgban (AUT), Mechelenben (BEL), Lipcsében (AUT) és Offenburgban (GER) is lóra ülnek a versenyzők. Magyar lovasunk a hat állomás közül Spanyolország után  Franciaországban és Belgiumban lép pályára. Bencze Balázs elmondta, idén a századeleji erőemberek világát szeretné feleleveníteni programjában, és a már védjegyének számító kézenállást is megmutatja a lótusz lábtartással. A világkupa nehézségét az adja, hogy a versenyzők egy része nem saját lovukkal indulnak, és csak egy napjuk lesz megismerkedni ideiglenes társukkal. Nehézségnek számít még az a plusz idő is, amit egy lovasnak ki kell töltenie a megmérettetés során. A világkupán a lovasoknak ugyanis 20 másodperccel több idejük lesz bemutatni a kűrt, de ezért a rövid időért a zenét és a koreográfiát is módosítani kell, amit Balázs lovas edzőjével, Villányi Krisztinával tökéletesített.

 

A felkészüléssel kapcsolatban Villányi Krisztina szövetségi kapitány is nyilatkozott szerkesztőségünknek. Elmondta, mivel Balázs nem a saját lovával indul a versenyen, ezért egy már begyakorolt koreográfiával készülnek, amit új show-elemekkel és új témával gazdagítanak. Hozzátette, az országos bajnokság után nem sok idejük volt a 60 másodperces koreográfiát átdolgozni 80 másodpercessé, ezért a már begyakorolt kűr első egy percéhez nem nyúltak, csak kibővítették azt pár másodpercnyi plusz gyakorlattal. A szövetségi kapitány a legnehezebb feladatnak az új lóhoz való hozzászokást tartja, hiszen nincs két egyforma ló, és nem tudják, hogy a kapott ló hogyan viszonyul majd a gyakorlatsorhoz. Hozzátette, Balázst a bírók az egyedi előadásmódjáért kedvelik, ezért különösképpen oda kell figyelnie, hogy együtt tudjon működni a kapott lóval.

A csütörtöki megmérettetés erős lesz, hiszen az eddigi 10 versenyző helyett idén 15 lovas mérkőzik meg, ráadásul lesz, aki a saját lován indulhat, ami hátrányt jelent a magyar versenyző számára. A Magyar Lovas Szövetség nagy részt vállalt a feltételek megteremtésében, mindent megtesznek a siker érdekében.

 

A FEI Lovastorna Világkupa döntőn a magyar versenyző hivatalos kommunikációs partnere a Lovas Diadal Live TV, a Magyar Lovas Szövetség Lovastorna Szakágának engedélyével. A rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól. Frissítjük internetes oldalunkat, a tv.lovasdiadal.hu-t, valamint a Facebookon is elérhetik az aktuális információkat (lovasdiadallivetv.)