Kezdőlap Diákélet Országjáró gömbsátor kiállítás Kecskeméten

Országjáró gömbsátor kiállítás Kecskeméten

Többes számban – Az I. világháború és a hátország mindennapjainak valóságai – Országjáró gömbsátor kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében a követő állomásra, Kecskemétre érkezik november 24–29.- ig.

Kecskemét különösen fontos a múzeum életében, hiszen elközeledett a vándorkiállítás állomási feléhez, ugyanis ez az 5. helyszín, ahol megtekinthető Eger, Hódmezővásárhely, Győr, illetve Karcag után, amely során közel 60.000 látogatót kápráztatott már el.

Az Országjáró gömbsátor kiállítás – amely eddig látogatók tízezreit szólította már meg- egy újítás, amely akár Európa szerte, vagy akár világszerte feljegyezhető, hiszen nem klasszikus helyen található majd meg a sátor, hanem ott, ahol sok ember megfordul, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy olyan emberek is betévedjenek a kiállításra, akik nem tervezik, és így saját szemükkel láthassák, hogy a múzeológia menyire izgalmas- hangzott el Berényi Marianna  mb. főosztályvezető köszöntőjében.

Dr. Császtvay Tünde főkurátor szerint a kiállítás egyedisége abban rejlik, hogy: „remek megjelenési formát sikerült kölcsönözni a kiállításnak, voltaképpen a köztérből tépünk ki egy darabot, és tesszük múzeummá azt az emberek számára, emellett, a mindennapi tevékenységeink során találkozhatnak vele a járókelők, illetve ez a kiálltás közemberekről szól, és ami igazán egyedülálló, hogy magángyűjtemények anyagai szerepelnek a kiállításba, amelyek máshol nem találhatóak meg, talán még önkormányzati múzeumokba sem. „

Az ingyenes kiállítás Kecskeméten a Vasútparkban várja az érdeklődőit kicsiktől a nagyokig, iskolás csoportokat is beleértve, hogy megismerjék, milyen lehetett az I. világháború kora, annak eseményei, és az akkori családok mindennapjai hogyan telhettek, milyen eszközöket használhattak.

Hétvégén és hétköznap is várják az érdeklődőket a szervezők.