Kezdőlap Zenei élet Eternamente -Angela Gheorghiu

Eternamente -Angela Gheorghiu

A Warner egyik legnagyobb, a mában is aktív sztárja: Angela Gheorghiu hat év után újra stúdióalbumot készített – ezúttal a századforduló verista zeneszerzőinek operaáriáibóles kettőseiből áll műsora.

 

The Verismo Album – ez díszeleg Angela Gheorghiu szép kiállítású vadonatúj albumának alcímeként, és ez sokatmondó közlés máris egy kevéssé ismert, és még a minden érdekes felfedezésre amúgy nyitott lemezkiadás által is csak részeiben feltárt világ felfedezésére hívogat. Mert világos, hogy Puccinit a valaha alkotó legnagyobb operaszerzők között tartjuk számon, áriáinak felejthetetlen harmóniáit még az operától amúgy ódzkodó kívülállók is felismerik, sőt képesek magukat átadni az általuk keltett érzelmeknek. Nála ugyan kevésbé favorizált, de egy-egy operája kapcsán azért ismert Mascagni vagy Leoncavallo, vagy éppen Giordano és Boito is. De meglepetésként itt melléjük olyan, ma már teljességgel ismeretlen szerzők sorakoznak fel, mint Donaudy, Mascheroni, és Refice.

 

Angela Gheorghiu operaénekesi világhírnevét részint éppen Puccini alakításaival alapozta – sőt koronázta is meg; felejthetetlen pillanatokkal mondjuk éppen az e lemezen is megidézett Tosca címszerepében. Nem kérdés hát, hogy mennyire közel áll hozzá, és mennyire nagyon illik drámaian sötét tónusú, ám érzelmeket jól kifejező lágy hangjához a már korábban is énekelt A fecske – vagy éppen a Parasztbecsület, aBajazzók,és az Andrea Chenier női hősnőinek karaktere. Ráadásul itt és most olyan ritkaságokat is hallhatunk, mint áriákat vagy kettősöket Boito: Mefistofele, Ponchielli: Gioconda,Giordano: Siberia. Leoncavallo: Cigányok című operáiból – ráadásul nem mindennapi, hogy felhangzik egy ária a Bohémélet Leoncavallo által készített változatából is.

 

Mellettük is számos felfedezést tartogat még ez a lemez: Stefano Donaudy, Lucinio Refice és Angelo Mascheroni egy-egy dalát. Utóbbi szerzeménye amúgy az énekesnő kedvence, ezért is választotta a lemez címadó dalául az Eternamente-t, amely egy fájdalmas búcsút mesél el, és örökké tartó szerelmet ígér. Így találkozik a századfordulós fiatal olasz zeneszerzők világa és a századfordulós Jugendstil…

 

Nem mindennapi, hogy egy olyan nagy sztár, mint Angela Gheorghiu rászánja magát, hogy teljesen ismeretlen ritkaságokat vegyen fel műsorára. Ráadásul köztük olyanokat is, melyek még könnyedebb hangot is ütnek meg, mint a mindennapi emberekből lett egyszerű hősök szenvedélyeitől tobzódó verista áriák. Amúgy szépek ezek a műdalok: olaszosak, színesek, érzelmesek. Tökéletesen kifejezik az esztétikai ízlést, melyben születtek. Mindennel együtt nagyon érdekes és átfogó keresztmetszetet ad a korról ez a szép album – amely nem csak CD-n, de LP-n is megjelenik.

 

Az izgalmas ritkaságok felfedezésében Angela Gheorghiu társául szegődött e lemezen a híres máltai tenor: Joseph Calleja, és az amerikai basszus: Richard Novak is. A zenei keretet pedig az Emmanuel Villaume vezényelte Prágai Filharmónia Énekkara és Zenekara biztosítja szép színekkel, erőteljes drámaisággal követve a cselekményt és az énekesek által megformált kartereket.

 

Komlós József JR