Kezdőlap Zenei élet Nacht&Träume- Franz Schubert dalai zenekari kísérettel

Nacht&Träume- Franz Schubert dalai zenekari kísérettel

Minden tekintetben különleges a Warner/Erato új megjelenése, melyen Schubert közkedvelt dalait hallgathatjuk meg nagyzenekari hangszerelésben, korhű zenekarral, női karmesterrel, egy kiváló kórussal, és két fiatal – de már most is kiváló teljesítményt nyújtó operaénekes előadásában.

A pisztráng, A rémkirály, Szilviához, Szerenád – csupa-csupa közismert dal a legismertebbek közül, abból a több mint hatszázból, melyet Franz Schubert rövid ám nagyon termékeny élete során megírt. Olyan népszerűek, hogy ha rákérdeznénk, bármelyik zenerajongó biztosan akár idézni is tudná legalább egyiket belőlük. Na és ha azt kérdeznénk meg, hogy hallotta-e már ezeket a dalokat, vagy bármelyik másikat nem zongorakísérettel – hanem nagyzenekari változatban? Alighanem eléggé tanácstalan lenne legtöbbünk.

Schubert ugyanis a Rosamunde zenekari közjátékához felhasznált – itt is meghallgatható -Romanze (Der Vollmond) kivételével nem hangszerelte meg dalait. Az új megjelenésen felcsendülő népszerű dalokat Liszt kezdte el átírni nagyzenekarra még 1835-től, majd példáját a neves zeneszerzők egész sora: Berlioz, Mottl, Reger, Brahms, Richard Strauss, Webern, és Britten követte – és ez a folyamat egészen napjainkig: FranckKrawczyk itt felcsendülő négy friss hangszereléséig tart.

Nacht und Träume– Éj és álmok: nem is lehetne jobb címe ennek a lemeznek; hiszen azon túl hogy ez maga az egyik leghíresebb Schubert dal címe, a dal legnagyobb mesteréhez ez a sejtelmesen homályos kettősséget, romantikus misztikusságot hordozó hangulat remekül illik. Az itt felcsendülő közismert dalokat eredeti formájukban Schubert mindössze egyetlen évtized alatt: azaz 1815 és 1825 között komponálta abban a boldogságban és szomorúságban, mely rövid életét végig ciklikusan követte. Aki pedig ismeri e dalokat, melyek a legnevesebbek közül valók –Ständchen; An Sylvia; Die Forelle; Ganymed; ImAbendrot;Nacht und Träume; Die jungeNonne; Tartarus; DerGondelfahrer; Coronach; Erlkönig; DasGrab; Du bist die Ruh – azok számára egészen biztosan felfedezésszámba megy majd a színes nagyzenekari szövetbe ágyazva meghallgatni őket.

 

Ráadásul egy ilyen nagyszerűen kivitelezett, minden tekintetben átgondolt előadásban! A kiváló kórusfelvételeiről elhíresült francia karmester-hölgy: LaurenceEquilbeysaját elmondása szerint már tíz éve vezényli e darabokat; szép, színekben gazdag zenekari játékkal kényeztet bennünket a tizenkilencedik századi hangszereken játszó, és a kor zenekari gyakorlatát megidéző InsulaOrchestra élén. A kiegyenlített szépségekkel játszó, túlzásoktól tartózkodó francia zenekarhoz két fiatal énekes, – valamint három dal Krawczyk által készített átirata erejéig – a karmester-hölgy által alapított francia kamarakórus: az Accentusis csatlakozik.

 

A német mezzoszoprán: WiebkeLehmkuhl gyönyörűen telt, a mélységeket is bársonyos könnyedséggel megformáló hangját remekül egészíti ki a francia Stanislas de Barbeyrac fényesen magas tónusú, de férfiasan erőteljes tenorhangja. Harmincnégy – illetve harminchárom esztendősek, de már túl számos rangos megmérettetésen és operai szerepeken. Hangjuk felfedezéseket tartogat – akárcsak ez a téli éjszakák álmait idéző lemez.

 

Komlós József JR