Kezdőlap Rendőrségi hírek BIZTONSÁGOS INTERNETHASZNÁLAT BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN IS

BIZTONSÁGOS INTERNETHASZNÁLAT BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN IS

A bűnmegelőzési előadók egy hét alatt 200 osztályban tartottak foglalkozásokat.

Minden év február 10-e a Biztonságosabb Internet Napja, melyen nem csupán az Európai Uniós országokban, hanem világszerte figyelemfelhívó rendezvényeket tartanak. Magyarország évekkel korábban csatlakozott a kampányhoz, melynek célja elsősorban a fiatalok tájékoztatása a mobiltelefonok, az online technológiák, valamint a közösségi oldalak tudatosabb és biztonságosabb használatáról.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a rendőrkapitányságok összesen 33 prevenciós tevékenységet ellátó előadóval 2018. február 5-11. között a megyében 37 településen, 200 osztályban, 3995 tanuló részére tartottak foglalkozásokat az internet világának veszélyeire és azok elkerülésének lehetőségeire történő figyelemfelhívással.

100%-os biztonság nincs! DE: A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internetezéssel és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük a világháló használatát.

 

Tanácsaink:

  • Az interneten látott, hallott, olvasott tartalmakat kezelje fenntartásokkal, egyfajta egészséges bizalmatlansággal! Ne higgyen el feltétlenül mindent!
  • Interneten használt felületekre (e-mail, netbank, közösségi oldalak) bejelentkezéskor használjon úgynevezett „erős” jelszót, amit 1-2 havonta változtasson meg!
  • A bankok nem küldenek olyan elektronikus leveleket ügyfeleiknek, melyben bankszámlaszámot, bankkártya számot vagy egyéb adatot kérnek. Az ilyen jellegű levelekre ne válaszoljon!
  • Bármilyen regisztrációnál csak a *-gal megjelölt mezőket töltse ki! Ne adjon meg magáról több információt, mint amennyi szükséges!
  • Ismeretlen feladótól érkező levelet soha ne nyisson meg! Az ilyen tartalmakat azonnal törölje, hiszen ezek a levelek kártékony programokat tartalmazhatnak!
  • Chat beszélgetés során ha durva modorú kommunikációt, fenyegetést és erőszakoskodást tapasztal, azonnal zárja be azt! Ne menjen bele semmilyen vitába, személyeskedésbe!
  • Személyes kérdésekre lehetőleg ne válaszoljon! Elérhetőséget (telefonszámot, lakcímet) soha ne adjon meg idegennek!
  • Közösségi oldalait védje az idegenektől, használjon úgynevezett „biztonsági beállításokat”!
  • Ne tegyen fel magáról, környezetétől, értéktárgyairól, nyaralásairól figyelemfelhívó, kihívó képet!
  • Közösségi oldalakon csak azokat jelölje ismerősként, akit valóban annak tekint!

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság)