Kezdőlap Wojtyla Barátság Központ Gyűjteményi központot létesítenek a Wojtyla Házban

Gyűjteményi központot létesítenek a Wojtyla Házban

A Wojtyla Barátság Központ eddigi tizenhárom éves fennállása óta a népkonyha számára felajánlott festmények és egyéb műtárgyak méltó elhelyezése, bemutatása, közkinccsé tétele céljából rövidesen gyűjteményi központot hoznak létre a szociális intézményben – jelentette be a létesítményben tartott szerdai sajtótájékoztatóján Farkas P. József alapító-igazgató. (Fotók: Mátyus István)

– A Wojtyla Ház működésének kezdete óta eltelt tizenhárom év alatt jelentős mennyiségű különleges, értékes, szélesebb körben is bemutatásra méltó festmény, műtárgy halmozódtak fel, melyek száma folyamatosan gyarapodik. Innen származik az ötlet, hogy olyan gyűjteményi központot hozzunk létre az intézmény egyik erre a célra kialakítandó helyiségében, ahol nem csak a gondozottak, az ide érkező vendégek, hanem a kulturális értékek iránt fogékony utca embere is megismerkedhet a mi kincseinkkel, állandó és időszaki kiállítások keretében – fogalmazott az alapító.

Legfrissebb fejleményként további festmények érkezéséről is beszámolt. – A Magyar Államkincstár illetékese napokon belül két képet bocsát rendelkezésünkre a Wojtyla Barátság Központban. Az alkotásokat Stanislaw Dziwisz lengyel bíboros, II. János Pál pápa egykori személyi titkára ajándékozta a magyar államnak, amikor egy kitüntetés átvétele alkalmából a közelmúltban Budapestre látogatott – hangoztatta Farkas P. József.

Hozzátette: – 2018 májusában Pintér József emlékkiállítást rendezünk e helyütt. A néhai keceli vállalkozó, a Pintér Művek alapító-tulajdonosa kezdettől fogva mintegy tíz esztendőn át „vakon” támogatta jelentős adományaival a létesítmény működését. Tiszteletünk, nagyrabecsülésünk kifejezésének, főhajtásnak szánjuk a tavaszi fotótárlatot, ahol egyben Tóth Pál grafikusművész most készülő grafikáját is bemutatjuk.

A sajtótájékoztatón Pintér Csaba keceli vállalkozó két családtagja is megjelent. Ilonka néni, néhai Pintér József, a Pintér Művek alapító-tulajdonosának özvegye és menye, Pintérné Farkas Csilla családjuk nevében ma szeretetebéddel – sonkás-csülkös babgulyással és meggyes-kakaós kaláccsal – kedveskedett a népkonyha szegényeinek – őket köszöntötték az étkezdében.

– Mélyen meghat, ahogyan férjem emlékét ápolják itt e házban. Tudniuk kell, hatalmas szeretet él a Pintér család szívében önök iránt. Örülök, hogy fiam, menyem és unokáim is a népkonyha ügye mellé álltak, és folytatják azt a hagyományt, amit mi a férjemmel közösen annak idején elkezdtünk – szólt Pintér Józsefné a nehézsorsú emberekhez.

Pintérné Farkas Csilla hangsúlyozta, „a papa” szellemi örökségét gyermekei – unokái – is viszik tovább. „A Wojtyla Házon pedig Isten áldása van, ennek hiányában nem is működhetne az intézmény.”