Kezdőlap Sport Öt versenyszámban nevezhetnek az ifjú robotépítők az idei Magyar Ifjúsági Robot Kupában

Öt versenyszámban nevezhetnek az ifjú robotépítők az idei Magyar Ifjúsági Robot Kupában

 

Öt versenyszámban és két korosztályban, február 14-ig nevezhetnek a robotépítő csapatok a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) 2018-as országos selejtező versenyeire.

A tizenkettedik alkalommal megtartandó válogatón általános iskolások, középiskolások és főiskolások vehetnek részt a 10-19 év közötti korosztályban. A MIRK célja, hogy kiválogassák azokat a csapatokat, akik részt vehetnek a kanadai Montrealban június 16. és június 22. között megrendezendő világversenyen – közölte Simon Béláné, a MIRK szervezőbizottságának elnöke, a RoboCupJunior magyarországi képviselője.

Elmondta, a hazai minősítő versenyeket Nyíregyházán február 23-án, míg Budapesten március 17-én tartják meg. Öt versenyszámban és két korosztályban lehet minősítő oklevelet szerezni a futball, a menekítő A (vonalkövető), a menekítő B (labirintusbejáró), a színház, valamint a legújabb közös-tér elnevezésű ligákban. A versenyekre február 14-ig lehet jelentkezni a http://pingvin.nyf.hu/robojun honlapról letölthető regisztrációs lap visszaküldésével.

A versenykiírás szerint a futballigában két-két autonóm kerekes robot játszik kétszer tízperces mérkőzést egy igazi futballpálya lekicsinyített másán, a vonalkövetőben egy robotnak adott idő alatt kell áldozatmentési feladatot elvégezni egy katasztrófahelyszínt szimuláló akadályokkal teli pályán, a labirintusbejáróban a vonal nélküli labirintusban áldozatok beazonosítását és az „elsősegélynyújtást” végzi el a robot, a színháziban szórakoztató előadást mutat be az adott méretű színpadon, a közös-tér ligában pedig a csapatoknak olyan programot kell írni, amely egy valóságos robotot és annak virtuális párját képessé teszi különböző színű tárgyak gyűjtésére és lerakására egy mentési területre a valódi és a virtuális térben is.

A két-három főből álló csapatoknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük, előnyben részesülnek például a saját építésű, gyors motorokkal és sok érzékelővel felszerelt robotok, amelyekre autonóm működést biztosító programokat kell fejleszteni.
A RoboCup egy olyan kutatási-oktatási projekt, amelyet az Egyesült Államok, Japán és Németország kezdeményezett 1997-ben azért, hogy a robotfejlesztések és a mesterséges intelligencia kutatások előrehaladását teszteljék és serkentsék évről évre a világ valamelyik országában rendezett verseny és szimpózium formájában. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb, a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlődésüket.

Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt, a tavaly Nagoyában megrendezett világversenyre két csapatot delegált Magyarország. Az egyik csapat a színházi ligában olasz és koreai csapatokkal közös produkciójukért bajnoki kupát kapott, a másik a mentési ligában lett tizedik a harmincnyolc résztvevő csapatból

MTI 2018. február 6., kedd