Kezdőlap Régió Választás 2018 – NVB: már 88 pártot vettek nyilvántartásba

Választás 2018 – NVB: már 88 pártot vettek nyilvántartásba


Újabb négy pártot és egy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

 

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölő szervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie azokról. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 84 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenkettőt.
A testület keddi ülésén további négy pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Egyenlőség Roma Párt (ERP); Közös Nevező 2018 (Közös Nevező); Civil Mozgalom; Európai Alternatíva Párt (EU Alternatíva).

Az NVB visszautasította az Együtt az Új Magyarországért 2018 Párt (EUMP 2018) nyilvántartásba vételét, mert a szervezet bejegyzése a választás kitűzésekor még nem volt jogerős.

Az NVB nyilvántartásba vette továbbá az Országos Örmény Önkormányzatot is, ezzel valamennyi országos nemzetiségi önkormányzatot nyilvántartásba vette jelölőszervezetként az áprilisi választásra.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.


MTI 2018. február 13., kedd