Kezdőlap Sport Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra. 

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk, a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is. Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

A páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.

Kép és videó a Kajakkenusport.hu-n.