Kezdőlap Események Az úszósport otthona volt hétvégén Hódmezővásárhely

Az úszósport otthona volt hétvégén Hódmezővásárhely

A Csongrád megyei városban rendezték meg az Úszás Diákolimpia®

Országos Döntőt

2018. március 23-25- én a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában került megrendezésre a 2017/2018. tanév Úszás Diákolimpia® Országos Döntője. A hétvégi rendezvényen az I., II., III., IV., V-VI. korcsoportba tartozó lány és fiú egyéni versenyzők és váltócsapatok mérték össze tudásukat. A versengés végén a legjobbak elnyerték a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

Hazánk első újkori olimpiai aranyérmeit 1896-ban úszásban szerezte. Az akkori bajnok Hajós Alfréd 100 és 1200 méter gyorson is első tudott lenni. A sportág népszerűsége azóta is töretlen. Köszönhető ez egyrészről a hazai rendezésű kiváló világversenyeknek úgy, mint a 2017-es FINA Világbajnokság, vagy a szintén tavaly megtartott budapesti ISF Iskolai Úszó VB. Más részről pedig a nagyszerű hazai sportolóknak, akik évről-évre erősítik a magyar úszósport elismertségét. Évente számos fiatal kezd el úszni olyan példaképeket követve, mint Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, Hosszú
Katinka vagy Cseh László. A Diákolimpia® sportágak között is igen nagy népszerűségnek örvend az úszás. Az idei tanévben több mint 25 ezer fiatal nevezett be az országos bajnokságba. Közülük kerültek ki a legjobb egyéni versenyzők és váltócsapatok, közel 2500 fő, akik a hódmezővásárhelyi Országos Döntőben mérték össze tudásukat.

A március 23-25. között megrendezett finálénak a Gyarmati Dezső Sportuszoda adott otthont. A résztvevő fiatalok I., II., III., IV., V-VI. korcsoportban versengtek. A küzdelmek végén a legjobb egyéni versenyzők és váltócsapatok érem díjazásban részesültek. A hétvége során összesen 110 darab arany-, 110 darab ezüst- és 110 darab bronzérem került kiosztásra. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Palkovics László közoktatásért felelős államtitkár is.

A hétvégi Országos Döntőnek otthont adó Hódmezővásárhelyen az úszás nagy népszerűségnek örvend. 2016-ban a Csongrád megyei városban rendezték meg a junior úszó Európa-bajnokságot. Hódmezővásárhelyen kiemelt fontosságú a sport és az utánpótlás-nevelés támogatása. A városban 15 év alatt csaknem 7 milliárd forintot fordítottak sportcélú beruházásokra. Ezen felül évről-évre elismerésben részesítik a legeredményesebb fiatal, felnőtt és senior korú sportolókat is.

A Diákolimpia® versenysorozatról
A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye
Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett és további 41 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel, Balog Zoltánnal közösen hirdeti meg. A versenysorozat az előző tanévben ünnepelte a 30 éves jubileumát.

A Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

További információk:
Szilágyi Andrea
Magyar Diáksport Szövetség
[email protected]
70 394 9596