Kezdőlap Interjú Pohankovics András nyilatkozott lapunknak a kiskőrösi sportéletről

Pohankovics András nyilatkozott lapunknak a kiskőrösi sportéletről

 

A IV. BL-Metál-Kőrös Amatőr Jégkorongtorna alkalmával Kiskőrös alpolgármestere, Pohankovics Andrásadott számot a várost meghatározó, legfontosabb sporteseményekről, illetve igen bizakodóan és az eddig elért eredményekre rendkívül büszkén ismertette a tervezett fejlesztéseket szerkesztőségünknek.

Már a kezdetektől részt vesz a város önkormányzata ezen a rendezvényen?

Az idei torna a 3. alkalom, hogy az önkormányzat is részt vesz és támogatja az eseményt, illetve a díjátadón a győztes csapatoknak Kiskőrösváros bora is átadásra kerülhetett. Hálásak vagyunk azért, hogy a BL-Metál Kőrös Kft. Barkóczi László vezetésével és a körülötte csoportosuló kiskőrösiekkel immár 4. éve szervezi meg és bonyolítja le a meccseket, népszerűsítve ezzel a sportág mellett városunkat is, hiszen a tornán az ország egész területéről és külföldről is érkeznek csapatok, amelynek következtében egyre meghatározóbbá válik mind az esemény, mind maga a sport a város életében.

A megjelenő csapatok a visszajelzések alapján minden alkalommal kitűnően érzik magukat a hangulatos, izgalmakkal teli eseményen, ahol sokszor apa és fia együtt küzdenek a győzelemért, sőt a torna díjátadója utáni közös vacsorán szívesen maradnak beszélgetni, ismerkednia várossal a tizenévesektől egészen a 60-as éveikben járókig.

Milyen sporteseményekbe kapcsolódik még be a város önkormányzata?

A kezdetekben nem is sejtettük, hogy ennyire népszerűvé válik a jégkorong-sport a város életében, hiszen kevés lehetőség volt a városban a korcsolyázásra, a hokit pedig legtöbben csak a tv-ből ismerték. Szekeres Károly, mint egyesületi elnök és László Károly vállalkozók által megálmodott és felépített Rajz Attila jégpályán idén is lezajlott a Winter Classic Jégkorongtorna, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés, és sikeresen zárulhatott le a Kiskőrös 300 emlékév egyik felvezető rendezvényeként.

Emellett, mint talán minden városban,a foci a másik meghatározósportág Kiskőrösön, az amatőr kispályás labdarúgó bajnokság rengeteg helyi sport-kedvelőt mozgat meg. A Kiskőrösi Labdarúgó Klub új vezetése Dulai János és Torgyik Tibor irányítása alatt nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra, ebben iskoláink is aktívak, és a megye I. és megye III. osztályú csapataink is szép eredményeket hoznak.A kormányzati támogatásoknak és a tao-támogatásoknak köszönhetően megújulnak a sportlétesítményeink, műfüves sportpályákat tudunk kialakítani világítással, klubhelyiséggel, öltözőkkel, így még több fiatal és idősebb tud az egészséges életmód jegyében mozogni, együtt lenni, hasznosan tölteni az idejét.

Nagy hagyománynak örvend városunkban a kézilabda is, mind a női mind a férfi csapataink szép eredményeket érnek el, amelyhez remélhetőleg hamarosan megvalósulhat egy új csarnok megépítése, amennyiben ezt az országos szakvezetés és a vállalkozók is támogatják.

Meglepő, de komoly fejlődésnek indult Kiskőrösön a ma már versenyszintre emelkedett úszás, amely bár nem látványsport, mégis nagyon lelkesek fiatal sportolóink, és nagyon szép eredményeket érnek el, köszönhetően Pásztor Gyula és Czérna János hatékony edzésprogramjának és a lelkes szülők támogatásának. A város tervei között éppen ezért szerepel az uszodánk korszerűsítése, többek között élményfürdő fejlesztéssel illetve egy az edzéseknek is jobban megfelelő úszómedence kialakításával.

Mindezek mellett kiemelkedőek még városunkban a küzdősportok, fiatal birkózóink és cselgáncsosaink is szép eredményeket hoznak, népszerű még a kerékpározás, a futás, a testépítés és a fitnesz, valamint a kutyaiskola is, amely szintén sportágnak nevezhető, hiszen a fő motívuma a mozgás, a kutyával való mindennapos edzések, tréningek. Emellett aktív a ping-pong szakosztályunk, és működik városunkban sportlövészet is. Immár hagyomány Kiskőrösön, hogy minden év május 1-jén Sportágválasztó rendezvényt tartunk, ahol közel 20, helyben vagy a közelünkben működő sportág mutatkozik be, és az érdeklődő gyermekeknek és szüleiknek van lehetősége kipróbálniuk illetve választaniuk ezek közül.

Milyen fejlesztésekről tud a város a jégkorong területén?

Jelenleg is tartanak a tárgyalások a pálya tulajdonosai és a Magyar Jégkorong Szövetség között egy 3 éves fejlesztési programról, hiszen jelenleg a szabványnál egy kicsit kisebb méretű jégkorong pályán folynak a mérkőzések. A bővítés célja, hogy egy olyan méretű pálya jöhessen létre Kiskőrösön, amely biztosítaná bármilyen típusú hazai, sőt akár nemzetközi mérkőzés lebonyolíthatóságát is városunkban. Ebben önkormányzatunk is támogatja az üzemeltetőket.