Kezdőlap Kecskemét Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után teljes korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.