Kezdőlap Kultúra Átvette a Kossuth Nagydíjat Sára Sándor filmrendező a Sándor-palotában

Átvette a Kossuth Nagydíjat Sára Sándor filmrendező a Sándor-palotában


Átvette a Kossuth Nagydíjat Sára Sándor filmrendező, operatőr kedden a Sándor-palotában, ahol Áder János köztársasági elnök pótlólag adott át állami kitüntetéseket.

Sára Sándor Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez egyéni látásmódú, a társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló, dokumentarista stílusú filmjeivel hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként kapta a magas rangú állami kitüntetést.

Ugyancsak pótlólag vette át a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést az államfőtől Szász Domokos Széchenyi-díjas matematikus. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Sztochasztika Tanszékének professor emeritusa valószínűségszámítás és a statisztikus fizika területén elért kiemelkedő eredményeiért, valamint a tudományos utánpótlás-nevelésben végzett magas színvonalú oktatói, és a tudományszervezés több területére kiterjedő irányítói munkájáért kapta az elismerést.

Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa és vezetője a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta meg 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést, amelyet szintén kedden vehetett át Áder Jánostól a Sándor-palotában.

Az ünnepi rendezvényen Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című versét szavalta el, közreműködött Kacsó Hanga Borbála énekművész is.

MTI 2018. április 10., kedd