Kezdőlap Sport Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.