Kezdőlap Régió Új lendületet kaphat a maratoni szakág

Új lendületet kaphat a maratoni szakág

Terepszemlét tartott kedden és szerdán a 2020-as Maraton Európa-bajnokság csepeli helyszínén az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) Maraton Bizottságának két tagja. A sportdiplomaták nagyon elégedettek voltak a látottakkal, ám Weisz Róbert maraton vezetőedző szerint a szakágnak a következő években nemcsak az újabb hazai rendezésű nagyszabású nemzetközi verseny adhat lendületet.

Néhány hónappal ezelőtt dőlt el, hogy a maratoni szakág 2020-as Európa-bajnokságát Budapesten, egy teljesen új versenypályán rendezheti meg Magyarország. A csepeli helyszínt az ECA Maraton Bizottsága akkor feltételesen fogadta el, a végleges döntést a most megtartott terepszemle kellett, hogy megelőzze.

Jorn Cronberg, a Bizottság elnöke és Ruud Heijselaar Bizottsági tag Berényi Péter szervezési igazgatóval és Weisz Róbert vezetőedzővel látogatott el a verseny tervezett helyszínére. A külföldi vendégek annyira elégedetten távoztak, hogy azt mondták: ezek után a Bizottság végső döntése már csak formalitás lesz.

„Tegnap délután mentünk ki velük a csepeli helyszínre, aminek hatalmas előnye, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Kolonics György Vízisport Központjától alig 500 méterre, a Kolonics György sétány mellett található. A legjobbkor érkeztünk, a ráckevei Duna-ágban hemzsegtek a környező egyesületek kajakosai és kenusai. A vendégeinknek tetszett a hangulat. A hely óriási varázsa, hogy a lépcsőzetes kialakítás miatt a partrész olyan, mint egy természetes lelátó, a környéken szinte mindenhonnan rálátni a vízre.  A területnek, a Darudomb Parknak egyébként is kiváló az infrastruktúrája, aszfaltúton lehet megközelíteni, bőven van hely a csapatoknak és a nézőknek, így a megközelítéssel és a parkolással sem lesz gond. A környező lakott övezetekből néhány perces sétával elérhető lesz az Európa-bajnokság központja” – mondta az ECA terepszemléjéről Berényi Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési igazgatója, aki arról is beszélt, hogy a verseny megrendezését a csepeli önkormányzat is támogatja.

Magyarországon a győri Aranyparton kívül még sehol sem rendeztek nemzetközi kajak-kenu maratont, a szakágnak nagy lehetőség lehet, hogy a fővárosban is bemutatkozhat. Csepelen pedig adottak a lehetőségek egy olyan pálya kialakítására, ahol a későbbiekben is szervezhető hasonló viadal.

„A Bizottság tagjainak látogatása alatt szó esett arról is, hogy a jövőben az Eb és a vb programba is bekerülhetnek a rövid körös maraton versenyek. A műfaj már a tavalyi világkupákon bemutatkozott, ezekben a számokban előfutamokat is rendeznek, így egyszerre nem 40-50 hajó vág neki a távnak, hanem csak 15. A 10-11 kilométeres, kizárólag egyesek számára megrendezett verseny nagyon látványos, a rövid köröket és a futásokat végig szabad szemmel látni, ez sok új szurkolót szerezhet a szakágnak. Nem volt tehát utolsó szempont, hogy klasszikus számok lebonyolítása mellett a rövid körös verseny megrendezésére is kiváló a csepeli helyszíne. További nagy előny, hogy a ráckevei Duna-ágban és az egész fővárosban rengeteg kajak-kenu klub van, így a budapesti Európa-bajnokság iránt óriási lehet a sportágon belüli érdeklődés is” – mondta Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetőedzője.

A budapesti Maraton Európa-bajnokságon felnőtt, U23-as, ifjúsági és masters versenyeket, valamint úttörő-módon para kajak-kenu számokat is rendeznek majd 2020 júliusában. Ehhez jó lehetőséget kínál a teljesen akadálymentesített Kolonics György Vízisport Központ, ahol könnyedén vízre szállhatnak majd a parás versenyzők is. A szakág lendületének azonban nemcsak egy sikeres magyarországi nemzetközi verseny és az új számok tehetnek jót, hanem az is, hogy a 2021-es birmingham-i Világjátékok programjára felkerült a hosszú távú kajak-kenu. Ez Weisz Róbert szerint sok kajak-kenus számára teheti vonzóvá globálisan a maratoni szakágat.