Kezdőlap Események Vörös és fehér harca – Sikeresen zárult a XXIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj...

Vörös és fehér harca – Sikeresen zárult a XXIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny

 

Ismét nagy sikerrel zárult a 2018. március 23-án lezajlott, immár 23. alkalommal megrendezett Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön, az István Borházban, ahol magyarországi, szerbiai, bulgáriai borok (fehér, rozé, siller, vörös és cuvée) találkozhattak a neves grémiummal, melynek élén Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Szent István Egyetem tanszékvezetője, Dr. Janky Ferenc a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, és Szikora Zoltán a Magyar Gasztronómiai Szövetség Sommelier Bizottságának elnöke foglaltak helyet.

A borverseny és a Csúcsbizottság elnöke Frittman János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, szakmai fővédnöke pedig, Professzor Dr. habil Kállay Miklós emeritus, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke. Társadalmi fővédnöke Növényi Norbert, világbajnok birkózó, aki a birkózás mellett egyedülálló módon 4 másik sportágban is jeleskedik: kick-box, MMA, földharc, pankráció. Hazánkban színészként is bemutatkozott

A rendezvénynek az István Borház adott otthont, amely a „Nyitott Pince” Szövetség tagjaként, vendégek számára lehetőséget kínál a borkészítési műveletek megtekintésére, termékeinek megismerésére, kóstolására, továbbá megtekinthető az elmúlt évszázad borászati eszközeit bemutató látványpince, az üvegfallal elválasztott, paraszt bútorokkal berendezett borkóstoló helyiség.

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kiskőrös Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Hegyközsége, a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend és a Kiskőrösi Kadarka Kör is segítő kezet nyújtott a szervezésben, Kósa Gyula ötletgazda, Reile Gizella, Polyákné Csengődi Éva, Keresztes József és Filus János vezetésével.

A verseny házigazdája, Csengődi István örömmel vette, hogy idén a tavalyi megmérettetéshez képest is hatalmas érdeklődés övezte a rendezvényt, amely a több újonnan nevező és termelő cégnek is köszönhető. A 3 bíráló bizottság összesen 118 mintát bírált el, melyből 94 önálló Kadarka volt. A bizottság tagjai igencsak nehéz feladatnak nézett elébe, hiszen számos szép, különleges, fűszeres aromájú kadarka került terítékre, amelyek kifogástalan illatukkal és eszenciájukkal inkább a könnyed íz világot képviselték.

A nevezett tételeket évjárat és cukor tartalom szerint sorolják be az egyes kategóriákba a szakértők. Mint általában, ez alkalommal is a száraz borok vitték a prímet, melyek közül Koch Csaba 2015-ös évjáratú nedűje nyerte el a Kadarka Nagydíjat a Hajós-Bajai borvidékről. Szép eredményt értek el többek közt a Villányi, Szekszárdi és Egri borvidékről érkezett borok is, valamint kiemelhetőek a Pécsről, Kunságról, Bulgáriából, Alsónánáról, Simontornyáról, Siklósról, Csongrádról, Várdombról, Budapestről, Kiskőrösről, Zombáról érkező borászok termékei is.

A nagy sikerre tekintettel, közkívánatra, Csengődi István reményei szerint a kapott támogatásokat felhasználva a jövő évben is megrendezésre kerül a borverseny, amely mára már hagyománnyá nőtte ki magát a hazai és határvidéki termelők köztudatában.

István Borászat

Kiskőrös, Izsáki út 10.

(78) 511-070