Kezdőlap Sport Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd, mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettünk meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyes.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.