Kezdőlap Zenei élet Soulwave

Soulwave

A hazai lemezpiac májusi szenzációja lehet, hogy hosszú várakozás után megjelent a Soulwave első nagylemeze – mely egyből afféle Soulwave Best of albumként is működik.

Bár a Soulwave zenekar 2007-es megalakulása óta számos slágerrel örvendeztette meg rajongóit – magam nem kis késéssel csak tavaly figyeltem fel rájuk az Egyen-verziós fogpaszta-fesztivál hazai elő-versenyén. Ahol egészen a döntőig meneteltek a közönség segítségével, de ott aztán a zsűri pusztán kellő elővigyázatosságból kiszórta őket a végső négyes közönségszavazás előtt; nehogy véletlen még ők nyerjenek. Így aztán – bár nem jutottak el a békét szerető népek nagy tévés polkorrektségi fesztiváljára a testvéri Kijevbe, – számomra mégis a Soulwave lett tavaly a győztes felfedezés.

2010-ben kiadtak egy angol nyelvű albumot, majd 2014-től magyar kislemezeket is. Aztán ezekben a napokban az Universal lemezkiadónál végre megjelent az együttes első magyar nyelvű nagylemeze Soulwave címmel, amely felöleli eddigi munkásságukat – kiegészítve új, még nem hallott dalokkal. Ezért nem is olyan nagy elhamarkodottság talán azt állítani, hogy ez szinte egy válogatáslemez az előző évek sikerdalaiból.

Az albumra 12 olyan sláger került, mint a Kalandor, a zenekarnak az áttörést meghozó Mindent Elhittem, vagy a nemrég megjelent Halhatatlan. A már ismert dalok mellett igazi újdonságok is helyet kaptak, ilyen a Ködfátyol és a Hazakísérlek, amelyhez egy klip is készült. Amellett hogy az újdonság erejével hatnak, mellesleg ezek az új számok is remekül illeszkednek a körmendi banda stílusába – és a szövegek alapján elmondható: külön előny, hogy magyarul énekelnek.

Persze szerencsére nem feltétlenül bánt mindig mostohán a szakma velük:a Soulwave zenekar megalakulása óta számos díjat és jelölést kapott: az új lemezt hallgatva még inkább állítom, hogy nagyon is megérdemelten. 2017-ben a Petőfi Zenei Díjátadón Az Év Felfedezettje kategóriában díjazták a zenekart, majd a Comet Gálán jelölést kapott Kalandor című daluk – A Legjobb Dal kategóriájában.  2018-ban a Fonogram Díjátadón nyertek egy díjat szintén Az Év Felfedezettjeként. A zenekar részt vesz az idei Nagy-Szín-Pad televíziós tehetségmutató versenyén is az Akvárium Klubban.

A Soulwave – ahogy a hazai poppiacot látom – napjaink egyik legígéretesebb formációja. Erre ráerősít a debütáló album is, melyet jó kis időtöltés hallgatni –mostantól digitális és fizikai formában is elérhető.

Komlós József JR