Kezdőlap Képgaléria Szabadtéri tablókiállítás nyílik a kecskeméti Ráday Múzeumban

Szabadtéri tablókiállítás nyílik a kecskeméti Ráday Múzeumban

Sajtótájékoztatóval egybe kötött kiállítás megnyitóra várja a sajtó munkatársait, valamint az érdeklődőket a Múzeumi Világnapon, május 18-án 15:30-tól a kecskeméti Ráday Múzeum.

A 15:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón bemutatásra kerülnek a Ráday Múzeum felújítás során megújult terei, az új tablókiállítás, az intézmény Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó tervei, valamint a Ládafia Utazó Múzeum nyári ajánlata.

A Ráday Múzeum ebben az évben A Biblia színei című, szabadtéri tablókiállítással köszönti a Múzeumi Világnapot, a múzeumok nemzetközi ünnepét.

A kiállítás  2018. május 18-án, 16 órakor nyílik, amire szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Helyszín: Kecskemét, Kálvin tér 1.  – a Kálvin-szobor mellett

A megnyitó vendégeit köszönti dr. Fogarasi Zsuzsa

A tárlatot megnyitja: Mikulás Ferenc stúdióvezető

Közreműködik: Sipos Gábor Gergő gordonkaművész

A Biblia színei –  üde sárgák és mélyzöldek, ragyogó fények és sötét tónusok, nyári napsütés és téli táj. Nyolc színes, nagyméretű reprodukció mesél a Bibliáról, talán kissé szokatlan módon. A képek hol a naturalizmus eszközeivel, hol mesebeli jelenetekkel, hol hűen a Biblia díszleteihez, figuráihoz, hol kiszakítva az ismert történeteket eredeti közegükből idézik meg a Biblia fontos jeleneteit.

A kiállítással a 19. század végi, 20. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József, valamint Barta Ernő festményeinek bemutatásával a Biblia népszerűsítésére teszünk kísérletet.

A válogatás egyaránt szól a gyermekekhez és a felnőttekhez, a képek alkalmat adnak néhány pillanatnyi vagy akár percnyi elmélyülésre, odafigyelésre, de a sétálók tekintetét is odavonzák, hogy a Biblia képeinek emlékét vihessék tovább magukkal.

A nézők szemügyre vehetik, hogyan látták ezeket a bibliai alakokat festő nagyjaink. A több hónapig megtekinthető szabadtéri kiállítás jó lehetőséget teremt arra, hogy a várost, a Főtér rendezvényeit meglátogató kecskemétiek és a turisták egyaránt megcsodálhassák a jeles magyar ihletett munkáit.

Alkalmazkodva a 21 század kínálta lehetőségekhez, a modern technika segítségével többletinformációkat is nyújtunk a műalkotásokról. A tablókon található QR-kódok használatával az érdeklődők saját okoseszközeiken keresztül a múzeum weboldalán elhelyezett bővebb bemutatást is elérhetik a festményekkel kapcsolatban.

Az eredeti festmények a Szépművészeti Múzeum Budapest tulajdonában állnak.

A kiállítás május 18-tól szeptember 30-ig látogatható.