Kezdőlap Kultúra Unmasked: The Platinum Collection Andrew Lloyd Webber

Unmasked: The Platinum Collection Andrew Lloyd Webber

Az Unmasked: The Platinum Collection címmel jelent meg a kétlemezes válogatás Andrew Lloyd Webber – a már életében legendává vált zeneszerző 70. születésnapjának alkalmából.

Az Universal egy igazán átfogó, reprezentatív válogatással tiszteleg Andrew Lloyd Webber
életműve előtt. A főhajtás nem ok nélkül való: hiszen tagadhatatlan, hogy Webber és
szövegírója: Tim Rice az, kinek munkássága egy egészen új pályára állította a musical
műfaját – és egy letűnőben lévő, klasszikussá merevedő műfajt újra frissé és divatossá tett. Mégpedig a beat-korszak, a hippy mozgalom, a nemzedéki lázadás kellős közepén: először megszületett a The Likes of Us, aztán a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, majd az ikonikus Jézus Krisztus Szupersztár. Így nem kis részben munkásságának köszönhetően a musical újra egy bevett, népszerű műfaj lett, egy nemzedéki életérzés kifejezése. S azóta sok jelentős szerző és előadó követte példájukat külföldön és itthon.

Azóta persze Andrew Lloyd Webber és Tim Rice is elfoglalta már helyét a pop-panteonban,
munkássága a show-biznisz és a mainstream kiemelt része lett, művei minden kontinensenjelen vannak filmeken és lemezeken, mint ahogy színházi vagy koncert előadásokon – a legpatinásabb operaházakban is. Andrew Lloyd Webber egy fogalom lett, egy márkanév, egy brand – melynek puszta hallatán is emlékképek keltődnek.

Macskák, József és a színes, szélesvásznú álomkabát, Evita, Jézus Krisztus szupersztár, Az
Operaház Fantomja, Rocksuli – csak néhány musical Sir Andrew Lloyd Webber majd’ 50
évnyi munkásságából. Ezekből hallunk részleteket a dupla CD-s válogatáson, melyre a
korábbi felvételek közül felkerült Elvis Presley-től az It’s Easy For You, és több klasszikus is Sarah Brightmannel: a The Phantom of the Opera, az Unexpected Song vagy az All I Ask Of You (Az Operaház Fantomja).

Az új válogatásra több dalt pedig újra felvettek: így helyet kapott a lemezen a Memory
(Macskák) Nicole Scherzinger előadásában, a Light At The End Of The Tunnelt (Csillag-
Expressz) pedig Gregory Porter énekelte fel. A dupla CD-n bonus trackként szerepel a Learn To Be Lonely is, amit Beyoncé Webber zongorakíséretével adott elő a 2005-ös Oscar-gálán. „Andrew Lloyd Webber munkássága mindig is óriási inspiráció volt számomra: egy álmom vált valóra azzal, hogy én is felénekelhettem egy dalt a lemezre” – mondta Lana Del Rey, aki az Evita egyik klasszikusát, a You Must Love Me-t dolgozta fel.