Kezdőlap Állati Információk a Kiskunságban kóborló medvéről

Információk a Kiskunságban kóborló medvéről

Tovább figyelik a június 6-án Tiszaalpár közelében észlelt barna medve mozgását. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése.

A medve utolsó ismert helyzete Tömörkény külterülete volt, de a ma délelőtti felhőszakadás jelentősen nehezítette a keresőcsapatok dolgát, mivel minden nyomot elmosott az eső. Az eddigi mozgása alapján az látszik, hogy dél felé halad a Tisza vonalában a 2-3 évesre saccolt, ivarérettség határán álló fiatal hím példány. Pontos tartózkodási helyének a felderítése ezekben a percekben is folyik. A Készenléti Rendőrség
kollégái éjjel hőkamerával segítik a nyomon követést, nappal drónnal is keressük, ám a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése.

Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy nem célunk az állat kilövése! Egy fokozottan védett faj egyedéről van szó, fő cél a lakosság és az állat biztonságának garantálása. Ha a helyzet úgy kívánja, Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altató lövedékkel kábítja el az állatot. Ez esetben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai műholdas jeladóval ellátott nyakörvet tesznek rá, majd visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési
területére, ahol arra alkalmas medve-élőhelyen szabadon engedik.

Az eddigi megfigyelések alapján a medve nem tanúsított agressziót, nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. Ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni! Egy kóborló fiatal példányról van szó, akinek a legcélszerűbb szabad utat adni, mozgását nem akadályozni.