Kezdőlap Gasztro Rendek Ökogazdaság – A paraszti kultúra megelevenedése

Rendek Ökogazdaság – A paraszti kultúra megelevenedése

 

A Kiskunsági Nemzeti Park szívében található gazdaság, ahol vadvirágos, gyógyfüves rétek, akácligetek és szabadon legelésző állatok képe fogadja a látogatót, már 1998 óta része a Rendek család életének. A kerekegyházi szikes Kunpuszta feleleveníti a mára már szinte teljesen eltűnt életmódot, amely egykor őseink mindennapjait képezte. A szeretet és életösztön ötvöződik ebben a kultúrában, amely a természetes ételeknek köszönhetően hosszú-hosszú egészséges éveket ígér mindazok számára, akik követik ezt az életvitelt. A Rendek tanyán megismerkedhetünk az igazi régi ízekkel, otthon is élvezhetjük a házi készítésű termékeket, illetve betekintést kaphatunk az ősi munkaeszközökkel végzett hagyományos étkezési, tartósítási eljárásokba.

Az ősi birtok egy részét 1989-ben vásárolta vissza a család, majd a folyamatos renoválási munkálatokkal igyekeztek az eredeti állapotát visszaállítani. Mivel a paraszti kultúra eltűnését látták, elhatározták, hogy saját erejükből állítják fel a Rendek Ökogazdaságot, amely a nemzedékeken át az apáról fiúra, anyáról leányra szálló ismeretekre alapozva hívja életre a régi idők hangulatát.

A legfőbb cél a kultúra ápolása és továbbadása, melyet a közel 20 hektáros családi gazdaságban négy generáció, lassan két évtizede lát el. A Tanyamúzeumba látogatók megismerkedhetnek a pusztai emberek barátságos, életet tisztelő nemes egyszerűségével az ősi szokások, munkaeszközök és a tartósítási folyamatok bemutatásán keresztül. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van a helyben készült termékek megvásárlására, így otthon is élvezhetik a vendégek a 100%-ban természetes, tanyasi ízeket. A puszta jellegzetes növényi és állatvilága biztosítja az éléskamra polcain sorakozó megannyi finomabbnál finomabb készítményeket. A család őshonos homoki növényeket, valamint alternatívaként batátát termeszt a birtokon és készít belőlük minden földi jót, többek között szendvicskrémeket. Az állatok közül a racka juhval, mangalica disznóval – melyből a termékek is készülnek – magyar tarkatehenekkel találkozhatunk a birtokon. A jószágokat kimondottan a biológiai körforgás miatt tartja a család. Az Ízek Bárkája programhoz is kapcsolódik ez a tevékenység, melynek lényege a régi fajták, ízek megmentése, a fiatalokkal való megismertetése. Jelenleg a család egy közép-európai programban is dolgozik ezekért a célokért.

Az itt feldolgozott, rengeteg odafigyeléssel, szeretettel, az élelem iránti tisztelettel készült termékek össze sem hasonlíthatók a boltok polcain sorakozó társaikkal, hiszen a Rendek család megörökölt receptjei csakis kizárólag természetes alapú tartósítási folyamatokat írnak elő, és a pusztai környezetben megtermelt helyi alapanyagok vegyszeres kezelés nélkül kerülnek az üvegekbe. A föld javai a saját kézűleg újjáépített és karban tartott kívül fűtős búboskemencében és a konyhai csikótűzhelyen sülnek készre.

A Rendek tanyán minden nap fontos, soha nem áll meg az élet, állandó körforgás jellemzi. Nagyon sok munkával tartja fenn a család a gazdaságot, mivel a munkaerő nem mindig biztosított. Szinte mindent saját kezűleg termelnek meg, a munkálatokat minden reggel el kell végezni, az állatokat el kell látni, a növényeket gondozni kell. Minden programot a ház körüli teendőkhöz igazítanak, és persze a holnaptár is igen fontos szerepet tölt be a tervezésben. Ez egy életforma, amelynek természetesen megvannak a maga előnyei és hátrányai is, de a család szemében semmilyen lemondással nem jár. Szellemi és fizikai munka egyaránt lényeges, de a kreativitás is elengedhetetlen.

Munkájuk hazai és nemzetközi szinten is több elismerést kapott. 1997-ben a „Tanyák értékei” című pályázat I. díját kapta meg a család a tanyai épületegyüttes helyreállításáért és megőrzéséért. 1998-ban a „Henry Ford” európai különdíjat vehették át a Magyar Tudományos Akadémián a népi kultúra megőrzéséért és a környezetvédő gazdálkodásért. 2004 is eredményes évnek bizonyult, a Slow Food Biodiverzitásért Alapítvány jóvoltából nagy sikerekkel vehettek részt az olaszországi Gasztronómiai Kiállításon a mangalica kolbászukkal.

A Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum minden évben több eseménynek, valamint időszaki kiállításnak ad otthont, melyek egy-egy ünnepkörhöz, aktuális tanyai munkákhoz kapcsolódnak. Az oktatás is meghatározó a család életében, hiszen törekednek arra, hogy minél több embernek átadhassák tudásukat és felhívják a figyelmet a paraszti kultúra nélkülözhetetlenségére. Az érdeklődőknek egyeztetés alapján is segítséget nyújtanak, amennyiben hasonló életvitelt terveznek kiépíteni.

A jövőben a legfontosabb cél továbbra is a paraszti kultúra megőrzése és átadása, valamint a család nyugodt, békés időskori éveket szeretne megélni, távol a gondoktól, a város zajától, közel a természethez, a szeretteik körében.

 

Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum

6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 81

[email protected]

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján

További információ