Kezdőlap Sport Szétlövést ért a Kárász, Kozák páros űrideje

Szétlövést ért a Kárász, Kozák páros űrideje

A hétvégi, második világbajnoki válogató egyik fénypontjának számító versenyében, női K-2 500 méteren a frissen összeült Kárász Anna, Kozák Danuta páros hatalmas fölénnyel nyert Szolnokon, így ebben a számban szétlövés dönt. Összefoglaló a vasárnapi történésekről.

A hétvége egyik legizgalmasabb versenyét és párosát a Kárász Anna, Kozák Danuta egység szolgáltatta, amely az első válogató győztesének, Medveczky Erikának és Csipes Tamarának méltó kihívója lett. Olyannyira méltó, hogy nagyon nagy fölénnyel, egészen fantasztikus, 1 perc 36,541 mp-es űridővel győzött Szolnokon.

Az, hogy melyik egység rajtolhat majd a vébén, hétfőn 14 órakor derül ki, amikor szétlövést rendeznek közöttük Szolnokon.

Férfi kajak egyes 500-on az első válogató győztese, Kopasz Bálint nem indult el, és ki is jelentette, hogy az idén már nem versenyez ebben a számban, így pedig Nádas Bence két csapattársát, Tótka Sándort és Kuli Istvánt is megverve győzött, és harcolta ki várhatóan a vb-indulást.

Egy másik olimpiai számban, női kenu 500 párosban szinte csak U23-as egységek voltak a mezőnyben a toronymagas esélyes Balla Virág, Takács Kincső kettősön kívül, így nem csoda, hogy az Európa-bajnok magyar egység a második válogatót is simán behúzta.

A férfi kenusok 500 egyesében Kiss Balázzsal nagy csatát vívva a második válogatót is megnyerte Fekete Ádám, így elvileg ő indulhatna a vébén. A párosok 500-as versenyében azonban Hajdu Jonatánnal is győzött Szolnokon, és várhatóan 200-on és 500-on is ők képviselik a magyar színeket, egyesben pedig lemond az indulás jogáról Fekete Ádám (vélhetően Kiss Balázs javára). A második válogatót C-1 200-on Korisánszky Dávid nyerte, az elsőn Hajdu Jonatán győzött, aki azonban az említett két páros szám miatt várhatóan egyesben nem indul a vb-n, így ott elmarad a szétlövés.

A Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros megpróbálhatja megvédeni tavaly megszerzett világbajnoki címét, ugyanis a második válogatót is megnyerte 200 méteren, pedig olyan ellenfelei voltak, mint a Medveczky Erika, Csipes Tamara és a Douchev-Janics Natasa, Lucz Dóra kettős.

Balaska Márk és Birkás Balázs ugyancsak vb-címvédőként utazhat Portugáliába, ugyanis a második válogatón sem akadt legyőzőjük K-2 200-on. „Az elején még egy kicsit csiszolunk, és akkor teljes lesz a pálya. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e a címvédésre, de ígérem, hogy ezen leszünk” – mondta Balaska Márk.

Társa, Birkás Balázs nem sokkal később Csizmadia Kolos ellen ismét rajthoz állt 200 egyesben, hiszen az első válogatót ő, a másodikat pedig Csizmadia nyerte, a szétlövésben azonban Birkás magabiztosan győzött, így ő képviseli hazánkat ebben a számban is a világbajnokságon.

A nap végén, az 5000 méteres döntőkben mindenhol más eredmény született, mint az első válogatón, kenu egyesben Szegeden Kiss Tamás, Szolnokon Koleszár Zoltán nyert, kajak egyesben a férfiaknál előbb Varga Ádám, majd Noé Bálint győzött, míg a nőknél Takács Tamara korábbi sikere után vasárnap Bodonyi Dóra örülhetett. Itt később születik döntés arról, hogy ki kerül be a magyar válogatott keretébe, amelyet az érintett versenyzőkkel, edzőkkel és a szakmai bizottsággal egyeztetve várhatóan bő egy hét múlva hirdet ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Addig nem vehető hivatalosnak egyetlen versenyző világbajnoki indulása sem.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

Részletesebb beszámoló, nyilatkozatok és beágyazható videók a versenyekről a Kajakkenusport.hu-n.