Kezdőlap Gasztro Megérkezett 2018 első primőr bora

Megérkezett 2018 első primőr bora

A korai szüret nyomán idén is a pécsi  Lisicza Borház Primőr Roséja lett a szezon első kereskedelmi forgalomba kerülő bora  Magyarországon – adja hírül a Borháló Borkereskedés. Országszerte tart a korai  fajták szedése és feldolgozása. A szakma derűlátó, a későbbi szüretelésű szőlők  is szép évjáratot adhatnak, ha a szeptember kicsit hűvösebb lesz, mérsékelt  csapadékkal.

2018 első borát ismét a Pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozzák.  A reduktív technológiával készült Primőr Rosé néró szőlőfajtából készült,  augusztus elsején szüretelték. Lisicza Sándor borász elmondása szerint eddigre  a fürtök teljes érésben voltak, a primőr borok rajongói a tavalyinál érettebb, testesebb,  mélyebb színű rozéra számíthatnak. A Primőr Rosé augusztus utolsó hetétől  magnumpalackos kiszerelésben kerül a kereskedésekbe.

„Példátlan, hogy augusztus végén palackozott újbor kapható a szakboltokban  – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – A  koraiság persze inkább csak érdekesség, ennél fontosabb, hogy milyen  szépségekkel, értékekkel szolgál majd ez a különleges év. Partnerborászaink  visszajelzései alapján derűlátóak vagyunk: a magas mustfok mellett az eddig  szüretelt fajtákban megfelelő savgerinc mutatkozik. A feltételek adottak, hogy  az ihletett borászok kiváló borokat, kiemelkedő tételeket alkossanak a 2018-as  évjáratból” – vélekedik Kathona.

A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a  márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a  szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két  héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden  korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus  elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik,  és ősz derekára a szakboltok polcaira kerülhet.

„A jó primőr borokat szeretik, keresik a vevők a boltokban, előjegyzik  kereskedőinknél, hamar el is kapkodják őket – mondja Kathona Krisztián. –  Többről van szó, mint az újdonság varázsáról: az a fajta nyárutói, kora őszi  könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, amit a hozzáértő borász reduktív  eljárással egy korai fajtában kidomborít, novemberre testté válik. Nem csoda,  hogy a korai zsánernek, a primőr ízvilágnak kialakult a maga rajongói tábora a  fogyasztók körében” – vélekedik az öt éve működő Borháló beszerzési igazgatója.

A Borháló partnerborászai szerint mennyiség szempontjából átlagos, minőség  tekintetében kiemelkedő lehet 2018. „Egy hűvös-napos szeptember ideális lenne. Csapadékra már nincs szüksége a szőlőnek, a további hőség pedig a savtartalom  rovására menne. Jöjjön hát az ősz!” – összegzi a borászok vágyait Lisicza  Sándor.