Aretha Franklin: The Atlantic Singles Coll. 1967-70.

  MEGOSZTÁS

  Idén augusztus 16-án, hetvenhat évesen elhunyt a soul királynője: Aretha Franklin. Egykori lemezkiadója: a Warner/Atlantic most egy dupla CD-s kiadvánnyal tiszteleg munkássága előtt.

  Azt, hogy a soul műfaj ilyen magasságokba jutott, egy fejlődésre képes, továbbmutató és a női előadók által is közkedvelt stílus lett, jó részint Aretha Franklinnek köszönhetik a
  nyomdokaiban járó előadók. Hiszen sokan követték és követik példáját keresztlányától:
  Whitney Houstontól a mai sztárokig.

  Valóban kivételes személyiség volt, akinek stílusa, hangszíne, energiái külön kategóriát
  jelentettek egy olyan korban, mikor a templomi gospelből és a blesból létrejött az a popzenei stílus, melyet ma soulként emlegetünk: kimagasló művészi tevékenysége mellett ezért is nevezték Aretha Franklint a soul királynőjének.

  Aretha Franklin kivételesen gazdag munkássága során húsz alkalommal vezette a Billbord
  listáját, tizennyolcszor vehette át a Grammy díjat, és még hét filmben is szerepelt. A legek egész sorát állította be, külön legenda volt a személye az 1967-ben kezdődő sikerszériától szinte haláláig.

  Amikor ugyanis a nem régen elhunyt soul királynő 1967-ben csatlakozott az Atlantic
  Records-hoz, egy példátlan pályafutás vette kezdetét. Még a mindennapi fajgyűlölet forrongó Amerikájában, a fekete polgárjogi mozgalmak idején is – mindössze három évre volt szüksége az átütő világhírnév eléréséhez. Az Warner/Atlantic Records 2018. szeptember legvégén ezt az 1967-70 közötti történelmi korszakot elevenítette fel új kiadványával – dupla CD-n és dupla bakeliten, amelyeken így 34 kislemeznyi dal hallható.

  Komlós József JR

  MEGOSZTÁS