Kezdőlap Események Fantasztikus hangulat, remek programok jellemezték a Kecskemét 650 – Hely Termék Ünnepet

Fantasztikus hangulat, remek programok jellemezték a Kecskemét 650 – Hely Termék Ünnepet

Együtt ünnepelte a város a főtéren Kecskemét fennállásának 650. éves évfordulóját a “Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnepen” 2018. szeptember 28. és október 2. között az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben.

A rangos jubileumhoz méltó fesztivál létrehozásával megelevenedett a város és térsége múltja, közös hagyományai, ugyanakkor prezentálva pezsgő kulturális életét, hűen tükrözve annak sokszínűségét. Hatalmas összefogásnak köszönhetően a helyi közösségek, alkotó műhelyek bevonásával megvalósult rendezvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, úgy érezzük, hogy sikerült megmutatni, hogy mi mindenre lehetnek büszkék az kecskeméti emberek és az összefogás milyen értéket teremt.

Kecskemét 650. éves fennállásának megünneplése 2018. szeptember 28-án, pénteken a
térségi települések hintós szüreti felvonulásával kezdődött. Rudolf laktanya – Városháza
útvonalon érkezett a főtérre 15 hintó a térségi településeket képviselve.A fogatmustra során megcsodálhattuk a hintókat, a szebbnél szebb lovakat, és a hintókon ülő népviseletbe öltözött csősz lányokat és fiúkat.

A főtéren felállított korhű kecskeméti piacot megtekintve megelevenedett a kecskeméti
történeti piac, ahol természetesen kóstolót is kaphattunk a finomabbnál finomabb térségi
termékekből.

A színpadon 17 órakor Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város
alpolgármestere méltató szavaival nyitotta mega rendezvényt, majd köszöntőt mondott Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, valamint Basky András, az Aranyhomok
Egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse Város polgármestere. A megnyitó alkalmával a
Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Lánchíd Mazsorettek, Aurin Leánykar műsorát láthatták
a vendégek.

A délután folyamán,18:00 órakor került sor a Kecskeméti Értéktár Kiállítás megnyitójára.
A beltéri tárgyi- és egy kültéri tabló kiállítás a Kecskeméti Települési Értéktárba felvett értékeket szemlélteti. A megnyitó alkalmából a Lakó Sándor Kamarazenekar műsora fogadta a látogatókat. A kiállítás október 22-ig naponta 10-18 óráig ingyenesen megtekinthető.

Kecskemét főterén minden korosztály számára érdekes és szórakoztató, közösségi
programokkal készültek a szervezők. Az őszi betakarítási munkálatokhoz kapcsolódóan ki
lehetett próbálni a szőlőpréselést, mustkészítést, kukoricamorzsolást és – darálást. Prezentálásra kerültek a kecskeméti szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot. A gyerekeket népi játékok, fakörhinta, bábelőadás, kézműves foglalkozások várták, a felnőtteket pedig huszárbemutató, könnyű- és népzenei műsorok illetve Kádár Ferkó Fotószínháza fogadta. A Magyar Szablyavívó Iskola is bemutatkozott, vívásoktatást tartott gyerekeknek. A színpadon szerepeltek néptánc együttesek, citerazenekarok, tánccsoportok, de nem maradhatott el a Moldvai táncház, illetve felléptek kecskeméti kötődésű könnyű zenei együttesek.

A Kecskeméti Sportiskola diákjainak jóvoltából egy élőlánc formájában megelevenedett a 650-es szám. A 0 km kő körül, illetve annak környezetében majd’ 1000 sportiskolás gyermek, illetve szülei rajzolták ki a 650-es számot.

Népszerű volt a „Kecskemét polgára vagyok” aláírásgyűjtő fal is, sokan hagyták rajta
kézjegyüket, ezzel fejezve ki az összetartozásunkat és a városhoz való kötődésüket.

Szeptember 28-án pénteken este az idén 30 éves születésnapját ünneplő kecskeméti Kortársak Zenekar lépett hosszú kihagyás után újra színpadra a város tiszteletére, sokak örömére. Az 1991. évi országos tehetségkutató verseny első helyezett zenekarának tagjai: Kormos Z. Zsolt, Háry Péter, Lepés Gábor, Farkas Imre és Fülöp Ákos nagyon készültek a koncertre, mely fantasztikusan sikerült. A zenekar a felkészülések során új dalt is rögzített, illetve a koncert során videófelvétel is készült, mely alapja lesz egy Kortársak DVD-nek.

Szeptember 29-én szombaton este a “KECSKEMÉT IS KIÁLLÍTJA” gálaműsor is sok
látogatót vonzott. A fellépők produkciójukkal tisztelegtek minden kecskeméti illetőségű
zenész munkássága előtt. Az este folyamán négy zenekar, négy zenei stílust képviselt. Csík János és a Hegedűs Együttes, a Bohém Trió, a DOKK Együttes, a Milagro Santana Tribute Band zenélt. A műsor végén az összes fellépő által létrehozott közös produkció a nézőkkel kiegészülve a finálé keretén belül teremtette meg fantasztikus ünnepi hangulatot városunk 650 éves születésnapjának méltó megünnepléséhez.

Október 1-jén hétfőn este megtelt a város főtere. Az Ismerős Arcok zenekar koncertjére
rengetegen érkeztek nemcsak a környékről, hanem a környező országokból is. A srácokkal együtt énekeltek a nézők is, csodálatos hangulatot varázsolva. Ezúton is köszönjük a HUFBAU AKKER támogatását a koncert kapcsán.

A rendezvény során az esti jó hangulatról Komonyi Zsuzsi táncdalénekesnő és az Old Faces Band, Dokk Blues Funky Service Gájer Bálinttal kiegészülve, illetve a TotoTribute Band és a Bitter Monday gondoskodott.

Szeptember 28-án 16 és 23 óra között közösségi festés és rajzolás várta az alkotni vágyó
fiatalokat és időseket egyaránt, mely a Big Drawing nemzetközi fesztivál részeként valósult meg. „Készítsük el a 650 éves Kecskemét történelmi panorámaképét!” felhívással került meghirdetésre a „Nagy rajzolás – Kecskemét 650” a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

Szeptember 29-én és 30-án, szombaton és vasárnap a Hírös Forrás Szökőkút utáni
sétányt „Népi Mesterségek Utcájává” varázsolta a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület. Kicsik és nagyok egyaránt megcsodálhatták a kézműves mestereket alkotás közben, és a bátrabbak néhány mesterséget ki is próbálhattak. Mézeskalács készítés, élő citerazene, bőrműves bemutató, hajfonás, agyagozás, csipke- és népi ékszerkészítés mind-mind a kínálatban volt, valamint régi fajátékokon is játszhattak a gyerekek. Az utolsó kunszállási patkoló kovács közel 80 éves, működő kovácsműhelye is várta az érdeklődőket.

Rengetegen gyűltek össze a főtéren szeptember 29-én szombaton délután is. 18 órakor 650 szelet torta került kiosztásra a Hírös Város Tortájából. A neves cukrászatok közös alkotását mostantól több helyi és térségi cukrászdában bárki megkóstolhatja.

A „Kecskeméti ízek udvarában” bemutatásra kerültek a messze földön híres gasztronómiai
értékeink, ételeink. A házigazda 5 napon keresztül a Tanyacsárda volt, a Tér a Térben
megelevenedett az öreg csárda hangulata. Kínálatukban szerepelt többek között az eredeti alföldi receptek szerinti bográcsgulyás, marhapörkölt, grillezett jércemell szalonnába göngyölve, sertéstarja mustáros pácban és nem maradhatott el a tejespite házi baracklekvárral sem.

Kecskemét 650. évfordulója alkalmából a Városi Civil Kerekasztal tagjai is nagyon készültek. A Civil Korzót szeptember 29-én szombaton 10 órakor nyitotta meg Mák Kornél Kecskemét város alpolgármestere és köszöntötte Kerényi György a Városi Civil Kerekasztal soros elnöke. A színpadon civil kulturális programokban gazdag bemutatót láthatott a közönség a VCK szervezésében.Eközben a Kossuth téren civil szervezetek kiállításait tekinthették meg az érdeklődők. 5 kerekasztal, 23 kiállítója, 10 sátorban mutatta be tevékenységének meghatározó állomásait. A teljesség igénye nélkül a Gyógyító Bocsok, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány terápiás kutya bemutatója és egészségügyi szűrések várták a látogatókat. A CédrusNet Kecskemét, aktív idősödés programja „Mesélő házak, mesélő konyhák” címmel invitálta látogatóit. 10 és 16 órai kezdettel az egyesület civil szenior kutatói által feldolgozott 13 polgárházhoz szerveztek várostörténeti sétákat, ahol bemutatták Kecskemét épületeinek, lakóinak, szokásainak történetét. Lehetőség nyílt kóstoló jegyek vásárlásával régi kecskeméti receptek alapján készített sütemények kóstolására is. “Egy vérből vagyunk” szólt a dal az Ismerős Arcok -tól hétfőn a színpadon és ugyanígy szólt a véradásra buzdító felhívás is, melyet a Területi Vérellátó szervezett az összetartozásért, a 650 éves városért. A nagyszínpad szombaton és vasárnap fellépő több mint 20 csoportja megjelenítette a Múlt. Jelen. Kecskemét programját. A nép ajkáról született nóták, gyermekdalok, de még judo bemutató is megtalálható volt a Városi Civil Kerekasztal színpadi műsorán, mellyel a résztvevő civil szervezetek kedveskedtek a látogatóknak.

Szeptember 30-án vasárnap 10 órakor a Kecskeméti Sportiskola hivatalos évnyitó
ünnepségére került sor, illetve az iskola itt ünnepelte 10. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából számos érdekes programmal és sportágbemutatóval várták a mozogni vágyókat

.A Bács-Kiskun Megyei Kórház által szervezett „Szívünk Napja” programsorozat ingyenes
szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal várta a látogatókat.

Szintén vasárnap került megrendezésre a Babakocsis- és kismotoros gyermek
felvonulás, melyet gyermek-köszöntő és áldás követett. Hagyománnyá vált, immáron 11 éve, hogy a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület felvonulást szervez. Évről-évre köszöntik Kecskemét Város gyermekeit, újszülötteit, az egyházak áldásával és közösen gyönyörködhettünk a feldíszített babakocsikban, illetve a benne ülő babákban.

Bemutatásra került Kecskemét belvárosa a szecesszió jegyében. „Kecskemétről
Kecskemétieknek” főtéri városnéző sétát tartott Kovács Antal Kecskemét város volt
képviselője, nyugdíjas gazdasági igazgatója.

A 650 éves évforduló alkalmából szeptember 30-án vasárnap fantasztikus magyar rekordot állított Radics Sándor cimbalomművész. A daganatos betegek gyógyulásának megsegítéséért megvalósított rendezvényen a művész úr 650 percen – közel 11 órán – keresztül muzsikált híres szólistákkal a városháza díszudvarán.

Október 1-jén, hétfőn 13:30 órától a „Méltóság Mezeje” program során immár 9. alkalommal ültetett nárciszt az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítványa „Méltóság Mezeje 2010” kőnél. Nárcisz – a betegekért, a reményért és a cselekvő szolidaritásért.

Szintén hétfőn került megtartásra az Esély Nap. A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház programjának célja ráirányítani a figyelmet a különféle hátrányos helyzetű csoportokra, de egyben be is mutatni értékeiket. Kulturális programokkal, jelnyelvi játékokkal, esélyteremtési szemléletformáló akadálypályával, valamint vakvezető és terápiás kutyabemutatóval készültek a szervezők. A műsor végén Agárdi Szilvia, a csodálatos hangú, vak énekesnő megható koncertet adott.

Kecskemét Város Napja október 2. hangsúlyosan a kecskeméti értékek köré szerveződött. A Cifrapalotában „Mindent a közösségről – Kecskeméti Értékek Napja címmel került
megrendezésre az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája szervezésében az
a konferencia, amelynek témája a helyi érték és értéktár közösségformáló ereje.

A kecskeméti Katona József Színházban megnyílt  Bedő Istvánné, számos hazai és külföldi
elismerésben részesült, csipkekészítő életmű kiállítása.

Az Aranyhomok Portéka és Kovászna megyei kézműves vásár minőségi ajándék- és
élelmiszerkínálattal várta a vásárlóit.

A szervezők köszönik minden kedves partner- és támogató szervezet, kiállító és fellépő
csoportok együttműködését a gazdag programkavalkád lebonyolításában!

Így lehetett ez a rendezvény a helyi közösségé, Kecskemét város polgáraié!