Kezdőlap Hírek Lions Gála a fehér bot napja alkalmából

Lions Gála a fehér bot napja alkalmából

A három kecskeméti Lions klub ismét együtt ünnepelte meg a fehér bot napját egy nagyszabású Lions Gálaest keretében. Előtte -mint mindig – jótékonykodtak. Harmadik éve ünnepli közösen a Kecskeméti Szent László Lions Club, az Első Kecskeméti Lions Club és a Szent István Lions Club a látás hónapjában a fehér bot napját. Mint minden évben idén is egy közös Lions Gála estet rendeztek a Hírös Agóra színháztermében.

Az éves rendezvénysorozat eredeti ötletadója Bus Gábor volt, aki a 2016-2017 Lions Évben töltötte be a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöki pozícióját. A rendezvény célja, hogy segítsünk, megajándékozzuk az éves szemszűrő programunkban felfedezett látássérült rászorulókat az életüket segítő eszközökkel, szemüvegekkel, látássérülteknek gyártott beszélő orvosi berendezésekkel.

Az ide rendezvény sem indult másként, a Kecskeméti Szent László Lions Club 44 fő rászoruló látássérült embert ajándékozott meg szemüveggel. Ezek az emberek a Lions klubok által üzemeltetett szemszűrő busz és a helyi kitelepülések segítségével kerültek a kecskeméti oroszlánok látókörébe és ezen a rendezvényen kapták meg a látásproblémájuknak megfelelő egyedi szemüveget, melyet a klub jelenlegi elnöke, Kissné Dr. Szabó-Kis Mária adott át.

Az este hétkor kezdődő 600 fős gálaest színvonalas zenei programját az Első Kecskeméti Lions Club állította össze. A klub tagsága – az eredeti Lions célokon kívül – kiemelten támogatja és egyengeti a helyi Kodály iskola zenei tehetségeit.

A rendezvény Kuna Lajos és a Kecskemét Városi Ifjúsági Fúvószenekara és Beke Márk harsonás előadásával kezdődött.  Beke Márk a Kodály Iskola Szakgimnáziumának 12. évfolyamának növendéke, aki kimagasló harsonajátékával a 2018-as “Virtuózok” abszolút győztese lett. Felkészítő tanára Kuna Lajos volt.

Ezt követően a Kodály Iskola Néptánc Tanszakának előadásában láthatunk sárközi és szatmári csárdást, a reneszánszban gyökerező virtuskodó legényest, magyarországi román páros táncokat, valamint az Ecseri Lakodalmas című táncjáték zenéjére sárközi vigadalmat. A műsort összeállította és betanította: Balogh Ildikó, Bedőcs József, Bedőcsné Szabó Rita, Böde-Harkai Csilla, Böde István.

A technikai átállás szünetében Keys Mária Hermina, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének II. alkormányzója köszöntötte a vendégeket.

Az előadás a Kodály Iskola kiemelkedő tehetséggel megáldott diákok fellépésével folytatódott, akik országos és nemzetközi versenyek győztesei voltak.  A zongoristák felkészítője Radványi Mária zongoraművész, a Kodály Iskola szakgimnáziumának tanára és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának oktatója volt. A sort Csőke Noémi kezdte, aki a Vajdaságból érkezett a Kodály Iskolába, jelenleg a 11. szakgimnázium tanulója és Chopin: Asz-dúr balladáját adta elő.

Őt Nagy Dániel, a Kodály Iskola 12. szakgimnáziumának növendéke követte, aki Chopin: b- moll scherzo művet játszotta.

A blokkot Bognár Anna zárta, aki a Kodály Iskola befejezése után a Zeneakadémia klasszikus ének szakára készül és ezért maradt ötödéven az iskolában. Versenyeredményei közül a bajai Kodály Zoltánné Sándor Emma Országos Énekversenyen elért kétszeres első, illetve az idei kiskunfélegyházi Magyar Szerzők Műveire Kiírt Országos Hangszeres és Vokális Versenyen elért első helyezésére a legbüszkébb. Műsorában klasszikus és musical dalok szerepeltek, melyet Csőke Noémi kísért zongorán. Bognár Anna felkészítő tanára Hajdú Katalin magánénektanár.

A harmadik kecskeméti Lions Gálaestet a Kodály Iskola Aurin Leánykara zárta, akik számtalan kimagasló hazai és külföldi versenyeredménnyel rendelkeznek, magas színvonalú koncertjeikkel hatalmas sikert értek el a világ minden táján. Az Aurin Leánykar karnagya Durányik László volt.

A 101 éves Lions a világ legnagyobb klubalapon szerveződő jótékonysági szervezet. Jelenleg 206 országban és 46 ezer klubjában jótékonykodnak az oroszlánok. Hazánkban az első klubok 1989-ben alakultak és most 42 klubban közel 900 oroszlán jótékonykodik a látás megóvása és a diabetes megelőzése terén. Kecskeméten három klub is működik, az Első Kecskeméti, a Szent István és a Szent László Lions Club. További részletek a lions.hu oldalon találhatók.