Kezdőlap Hírek Máltai Szeretetszolgálat közlemény – A hajléktalan embereket segítő küldetés változatlan

Máltai Szeretetszolgálat közlemény – A hajléktalan embereket segítő küldetés változatlan

A hajléktalan emberek közterület-használatát korlátozó jogszabályok miatt idén október 15-én kezdődik a téli krízisellátásra jellemző intenzív időszak a hajléktalan ellátásban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkészült a várható feladatainak ellátására, és azt kéri a lakosságtól, hogy türelemmel és együttérzéssel tekintsen az otthon nélkül maradt emberekre. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereket segítő küldetése ma is ugyanaz, mint huszonnyolc évvel ezelőtt, az első szálló megnyitásakor volt: segítséget nyújtani az utcára került, korábbi életüket elveszített embereknek. A Szeretetszolgálat ugyanazt vallja, és ugyanúgy tekint a nincstelen emberekre, mint korábban tette, segítő szervezetként áll mellettük, és a jövőben is ugyanazt a támogatást nyújtja nekik, amit eddig.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei az elmúlt években férőhelyhiány miatt senkit nem utasítottak el, ha megteltek a szállók, a karitatív szervezet ideiglenes férőhelyeket nyitott, amíg erre szükség volt. A Máltai Szeretetszolgálat ugyanezt az elvet követi most is, mindenkinek megfelelő elhelyezést nyújt, aki a felajánlott segítséget elfogadja.

A Szeretetszolgálat hajléktalan ellátó intézményei jelenleg az ősszel megszokott telítettséggel működnek. A nappali melegedők a következő időszakban meghosszabbított nyitvatartással üzemelnek. Ugyancsak meghosszabbított műszakokban várják a hajléktalan embereket a fertőtlenítő fürdető állomás, és a hajléktalan embereket ellátó egészségügyi szolgálatok munkatársai is. A Fővárosi

Önkormányzat ebben az évben is a máltai szervezet rendelkezésére bocsátotta a Rimaszombati úti használaton kívüli kollégium épületét, melynek tornatermében 100 hajléktalan embert lehet elhelyezni. A Máltai Szeretetszolgálat ezen a télen is számít a társadalom segítségére. A földön fekvő, vagy segítségre szoruló emberekért krízisautót küld a karitatív szervezet, a bejelentéseket a diszpécserszolgálat munkatársai fogadják. A szolgálatok elérhetőségeit a diszpecserportal.hu honlapon lehet megtalálni, Budapesten a 061 338 4186-os telefonszámon várják a hívásokat.

Október 15-étől egy új ideiglenes fogadó állomást is működtet a fővárosban a Máltai Szeretetszolgálat. Itt negyven olyan hajléktalan embert lehet 48 órára elhelyezni, akinek valamilyen ok miatt nem sikerült azonnal megfelelő szállót találni. Az érintettek szükség esetén orvosi vizsgálaton vesznek részt, az eredmények ismeretében a szociális munkások megpróbálják a szükségleteiknek megfelelő ellátást megtalálni.