Kezdőlap Gasztro VILLÁNYI PRIMŐR BOR MÁRTON NAPRA

VILLÁNYI PRIMŐR BOR MÁRTON NAPRA

A héten érkezik a Borháló üzleteibe  Jekl Béla különleges eljárással készült újbora, a Jekl Villányi Vadóc. Az ifjúság minden pozitívuma: frissesség, üdeség, fiatal játékos erő jelenik meg ebben a borban. A finom, lágy, bársonyos aromák leginkább azokat hódítják meg, akiket a könnyedség, a gyümölcs és a rafinált egyszerűség  megragad. Klasszikusokat idézve – ki amihez szeretné, issza! Márton-napra libához mindenképp ajánljuk!

Vörösbor létére légiesen könnyed, gyümölcsös bor, olyannyira gyümölcsös, hogy a kóstoló könnyen zavarba jöhet, valójában bort vagy alkohollal dúsított szőlőlevet szürcsöl-e. E túláradó gyümölcsösség egy sajátos borkészítési eljárásnak  köszönhető, melyet úgy hívnak: szénsavas maceráció.

 

A technológia lényege, hogy a leszüretelt fürtöket egy gyors szállítás után, lehetőleg sérülésmentesen egy zárt acéltartályban szénsav nyomása alatt kezdik feldolgozni. A szőlőtömeg mintegy négy napot tölt ebben a rendszerben, anélkül, hogy zúzták-bogyózták volna, miközben megindul az alkoholos erjedés, magukban a szőlőbogyókban. A tartály alsó részében must gyűlik össze, mely az összenyomódott bogyókból csorog ki, ez normális körülmények között erjed. A procedúra után a szőlőfürtöket zúzás nélkül préselik, a mustot – mely már erjedésben van – pedig tartályokba fejtik, az erjedés majd itt fejeződik be. A kész bort a szüret után hat héttel érlelés nélkül palackozzák.

A  végeredmény egy kirobbanóan gyümölcsös, üdítő savtartalmú bor, melynek illat-  és ízjegyeit a málna, meggy, pirosribiszke, gyakran a banán és a licsi  aromáival rokonítanak. Az enyhe hűtést (10-11 Celsius fok) borunk meghálálja.

Ez a magnum palackos tétel kifejezetten a Borháló vásárlóinak készült, de 0,75L-es palackban is megtalálható.