Kezdőlap Kultúra Bambi – Kováts Adél

Bambi – Kováts Adél

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Kováts Adél előadásában jelent meg a Hungaroton legújabb hangoskönyve: könnyfacsaró történet Bambi, az őz életéről születésétől felnőtté válásáig, realisztikusan mutatva be a természet vadságát és veszélyeit, különösen a vadászó ember kegyetlenségét.

Felix Salten – vagyis Salzmann Zsigmond – magyar származású, de németül író osztrák
szerző korábban is írt már közfigyelmet keltő tanulmányokat – mondjuk Zoláról, sőt
regényeket is, de igazán világhírűvé 1923-ban megjelent Bambi című könyve tette. A
gyermekkönyv hamarosan nagy sikert aratott és világszerte népszerű lett, annak ellenére,
hogy szerzőjének zsidósága miatt a nácik 1936-ban betiltották, így eredeti nyelven sokáig
csak igen korlátozottan jelenhetett meg.

A kis őzgida megható története népszerű mese napjainkig – hiszen inkább szól az emberi
világról, mint az állatok valós életéről – és amióta 1942-ben a Disney rajzfilmet készített
belőle, igazi klasszikussá vált.

A Hungaroton új hangoskönyvének révén, Kováts Adél előadásában, egy összességében több mint ötórás MP3 CD-n hallgathatjuk meg a teljes könyvet. A történet elmesélésére vállalkozó művésznőnek szoros, személyes kötődése is van a könyvhöz, melyről így vallott:

„Felix Salten „Bambi”-ja gyerekkorom legkedvesebb olvasmánya, többször olvastam. Mindig úgy éreztem, hogy főhőse és a többi szereplő személyes ismerősöm, hiszen hangjukat, szokásaikat jól ismerem. Gyerekkorom hétvégéit, nyarait nagyszüleimnél töltöttem. Alkonyatkor a kertből lestem a szemközti erdőből az előttünk elterülő tágas mezőre kimerészkedő őzeket, a szarvascsordát, hallgattam a szarvasbőgést. Fantáziámban magányos sétáim és biciklizéseim helyszínei könnyedén adtak otthont Bambinak és társainak. Felnőttként, anyaként másképp rezonál bennem ez a csodálatos könyv, mélyen megérintő klasszikus a születésről, szeretetről, útkeresésről, bátorságról, veszélyről, szerelemről, felelősségről, magányról, elmúlásról, mindarról, amit úgy hívunk: élet.”

Komlós József JR