Kezdőlap Zenei élet Coldplay: Live In Buenos Aires

Coldplay: Live In Buenos Aires

A 2018. december 7-én megjelent 2 CD-n található felvételeket 2016-ban, a zenekar „A Head Full of Dreams World Tour” című argentin koncertjén rögzítették, és a tracklista többek között 13 top 10-es dalt is tartalmaz: például a „Viva La Vida”-t és a „Paradise”-t is.

A Warner karácsony előtti megjelenései között is különleges szerepet kap a huszonkét esztendeje alapított brit sztárzenekar: a Coldplay dupla CD-n és három LP-n megjelenő koncertlemeze. A Live In Buenos Aires a banda kilencedik koncertmegjelenése – ezen belül pedig az ötödik koncert-nagylemeze.

A közel kétórás koncertfelvételt – mely az összesen kétszer tizenkét dalt rejtő CD-n jött ki először – egyébként nem Buenos Airesben vették fel, hanem az argentin fővárostól hatvan kilométerre található La Platán. Mégpedig Latin-Amerika egyik legmodernebb futball-stadionjában: az 53 ezer férőhelyes Estadio Ciudad de La Plata-ban adott koncerten – 2017. november 15-én, A Head Full of Dreams Tour záró állomásán. Ezért aztán nem kell mondani, hogy a Live In Buenos Aires cím némi megütközést keltett arrafelé.

Nekünk, európaiaknak mindenesetre kevéssé kell, hogy olyan hangsúlyos legyen a címadás, hiszen a közkedvelt zenekar legnagyobb slágereit hallgathatjuk meg egymás után – mégpedig sodró, erőteljes felvételeken. A Coldplay mindig is kimondottan koncertzenekar hírében állt, és ezt ez az új koncertmegjelenés még a hangtechnikai eszközökön átszűrve – illetve azok segítségével is tovább erősíti.

A 2 CD-s audió változaton kívül két további formátumban is megjelent a Coldplay: Live In Buenos Aires című koncertfelvétele. A 2 CD/DVD-n a 2 CD-t kiegészítették egy 2 órás DVD-vel, melyet 2017 novemberében a banda Sao Paulo-i koncertjén rögzítettek; a második DVD pedig egy Matt Whitecross dokumentumfilmet tartalmaz. A 3 LP/2 DVD verzió limitált példányszámban kerül az üzletekbe, tartalma megegyezik a 2 CD/ 2 DVD-vel. Külön érdekesség, hogy ez az első alkalom, hogy a Coldplay egy teljes koncertet ad ki audiovizuális formában.

Komlós József JR