Kezdőlap Hírek Impozáns évet zárt a magyar kajak-kenu

Impozáns évet zárt a magyar kajak-kenu

Ünnepélyes keretek között búcsúztatta a kiváló eredményekben gazdag 2018-as évet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A gálán átadták az év legjobbjainak járó díjakat, valamint Arany Érdemérme elismerést vehetett át Füleky András, Sziklenka László és Kadler Gusztáv. Hosszabb összefoglalónk következik az évzáró gáláról.

Már többéves hagyomány, hogy az évvégi gálavacsorára az elmúlt év legjobb versenyzői mellett meghívást kapnak az elmúlt évtizedekben a különböző világversenyeken kiválóan szerepelt kajak-kenusok is.

Az eseményen Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke köszöntő beszéde után átadta a sportág legmagasabb kitüntetését, a 2006-ban alapított Arany Érdemérmet. Ilyen díjat azok kaphatnak, akik több évtizeden át szolgálták sportolóként, edzőként, sportvezetőként a kajak-kenu sportágat és a legtöbbet tették annak eredményességéért. Az első díjazott, Füleky András 22 éven át töltötte be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkári posztját, – egy olyan időszakban, amely során megszilárdultak a sportág felépítményének alapjai. Részese volt a szöuli, a barcelonai, az atlantai valamint a sydney-i olimpiai sikereknek és maximálisan bizonyította, hogy az a vezető is a kajak-kenus család szívvel-lélekkel elkötelezett tagjává válhat, aki nem a sportág berkeiből érkezett.

Ugyancsak Arany Érdemérmet kapott Sziklenka László, aki szintén évtizedeken át szolgálta a magyar kajak-kenu sportágat, hiszen 1951 novemberében egy tanmedencében ismerkedett meg a sportággal; azóta odaadó híve, művelője, népszerűsítője, oktatója – utóbb pedig krónikása is a kenuzásnak. Tanítványai közé tartozott többek közt Foltán László, Hoffman Ervin és Kozmann György is. Generációkon át eredményesen végzett tréneri munkája nyomán mesteredzői címben részesült.

A harmadik Arany Érdemérme díjazottja az estének Kadler Gusztáv volt, aki eredményes kajakos pályafutásának lezárása óta a győri szakosztály vezetőjeként – motorjaként járul hozzá a sportág egyik legmeghatározóbb vidéki bázisának töretlen sikereihez. Húsz éven át a szövetség általános alelnöki tisztségét töltötte be, két éve pedig regionális működésért felelős alelnök.

Ezt követően átadták a különböző szakágak legjobbjainak járó díjakat. A magyar maratonisták fantasztikus világbajnokságot zártak az idén, a hat arany-, kilenc ezüst- és három bronzéremmel toronymagasan az éremtábla élén végeztek. A női kajakosoknál Kiszli Vanda lett az év legjobbja, aki a tavalyi párosban szerzett aranyérme után 2018-ban egyéniben is feljutott a csúcsra, míg párosban Európa-bajnok lett Mihalik Sárával.

Az év maratoni férfi kajakosa Boros Adrián és Solti László lett, a páros az idén Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett. A maratoni kenusoknál a vb-bronzérmes Dóczé Ádám győzött, míg az év maratonedzője Kiszli Vanda és a Kiszli, Mihalik páros trénere, Kluka József lett.

Az év paraversenyzőit is díjazták, a nőknél tavalyhoz hasonlóan az idén is – a vb-n kajakban és kenuban is negyedikként zárt – Varga Katalin kapta a díjat, míg férfiaknál a kajakban vb-ezüstérmes Suba Róbert is sokadszor nyerte el az elismerést. Mindkettőjük felkészülését Csamangó Attila és Győrfi Tamás irányítja, így nem csoda, hogy az év paraedzői is ők lettek.

A gyorsasági kajak-kenusok díjazásával folytatódott az este. Az ifjúsági és az U23-as versenyzők rekordot rekordra ostromoltak a rengeteg éremmel, amellyel hazatértek a világ- és Európa-bajnokságról, valamint az ifjúsági olimpiáról.

Az ifi korosztályban a lány kajakosoknál a YOG-on és a világbajnokságon is aranyérmes Rendessy Eszter, a lány kenusoknál az ifi vébén ezüst- és bronzérmes Nagy Bianka, a fiú kajakosoknál az 500-on és 1000 méteren is vb-címet nyert Kós Benedek, a fiú kenusoknál pedig az Eb-bronzérmes Kocsis Ádám lett az év legjobbja. Az év ifi edzője Kós Benedek trénerének, Nyerges Attilát választották.

A felnőtt gyorsasági kajak-kenusok is kiváló évet zártak, elég csak azt megemlíteni, hogy a portugáliai világbajnokságon a pontverseny élén végzett Magyarország. Hat arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek versenyzőink a vébén, az olimpiai számokban három arany, egy ezüst és egy bronz a mérleg, amellyel Tokióban is kiegyeznénk.

Ami az év legjobbjait illeti, a női kenusoknál az összesen négy vb- és Eb-érmet (ebből egy ezüst olimpiai számban) szerzett Balla Virág lett az év legjobbja. A női kajakosoknál sem fért kétség a győztes kilétéhez, a szülés után visszatért olimpiai bajnok Kozák Danuta úgy nyert a vébén három aranyat, az Eb-n pedig két aranyat és egy ezüstöt, hogy mindegyik érmet olimpiai számban szerezte.

A férfi kajakosoknál a király számban, 1000 egyesben Eb-ezüstérmes, a vébén negyedikként zárt Kopasz Bálint lett az év legjobbja, akit itthon 500 és 1000 méteren sem lehetett legyőzni, míg a férfi kenusoknál a magyar bajnokságon mindkét egyes számban magabiztosan diadalmaskodó Bodonyi András nyerte a díjat.

Az év edzője Kozák Danuta trénere és egyben férje, Somogyi Béla lett.

Az est hivatalos részének zárásaként bejelentették, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiemelt partnere, a Mercedes-Benz Hungária Kft. márkanagykövet-csapata 2019-ben bővül. Az idei eredményei, valamint a pályafutása eddigi alakulása alapján már hat versenyző ülhet jövőre ilyen autóban. Az eddigi márkanagykövetek közül Kozák Danuta, Kammerer Zoltán és Kopasz Bálint is Mercedessel folytatja, mellettük jövőre Kárász Anna, Medveczky Erika és Balla Virág került be a támogatottak közé.