Kezdőlap Zenei élet Mumford&Sons: Delta

Mumford&Sons: Delta

November közepén nagy előzetes felvezetés után megjelent a Mumford&Sons új albuma, a Delta – mely a karácsony előtti alternatív megjelenések egyik legfigyelemreméltóbb darabja lett.

A kétszeres Grammy-díjas banda – mely sikeresen keveri az alternatív rockot a folk elemekkel – 2007-ben alakult, nevük pedig az énekes-gitáros, Marcus Mumford nevéből ered. Rajta kívül Ben Lowett, Ted Dwane és Winston Marshall – akik mindannyian szintén több hangszeren is játszanak – alkotják az együttest. Először éppen tíz éve: 2008-ban játszottak a Glastonbury fesztiválon, majd 2009-ben elindult a Gentlemen of the Road, ami a zenekar saját fesztiválja. Hazánkban idén élőben is láttuk őket – a 2018-as Szigeten.

A 2015-ös Wilder Mind, valamint 2016-os EP-jük megjelenése óta a brit zenekar termékeny időszakot tudhat magáénak, melynek ékes bizonyítéka negyedik stúdióalbumuk.A zenekar bemutatkozó albuma, a Sigh No More 2019-ben ünnepli a tízedik évfordulóját – az erre való visszaemlékezésként egy személyesebb, még intimebb anyagot szerettek volna kiadni.

Előző, Wilder Mind című albumuk dinamikus hangzásvilága a fesztiválok nagyszínpadának visszatérő vendégeivé tette őket. Az új lemez pedig mit sem veszített ebből a lendületből: tökéletes elegye a meghitt, személyes mondandóval átszőtt szövegeknek és az energikus zenei alapoknak – ez a Mumford&Sons védjegye, ez tette őket az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb zenekarává.

Ennek szellemében a Delta azonban nemcsak a soron következő Mumford&Sons-album, hanem a Sigh No More megjelenése óta eltelt tíz év lenyomata is: az új dalok intimebbek és több bennük az önreflexió mind a zenét, mind a szövegeket tekintve.

A Delta eltérő árnyalatok, színek és textúrák lenyomata. Összegzése a zenekar mögött álló 10 évnek, formálódásuknak, közösen megélt tapasztalataiknak – hiszen ez alatt az idő alatt a kortárs popzene egyik meghatározó alakjává váltak.Az elektronikusabb hangzást, amely az első lemezen megfigyelhető volt, majd a fesztiválok nagyszínpadára repítette a zenekart, az új albumon felváltják az akusztikus jegyek.

A lemezfelvétel a Grammy-díjas Paul Epworth londoni stúdiójában készült, aki olyan előadókkal dolgozott már együtt, mint Adele, Jorja Smith vagy Lana Del Rey. Az elmúlt évek közös munkája mérföldkövének számító lemezen egy érettebb, önreflektáló Mumford&Sonst hallhatunk, akik így még bensőségesebbé tehetik majd viszonyukat a közönséggel hatvan állomásos lemezbemutató turnéjukon.