Kezdőlap Diákélet Kecskeméten küzdöttek meg egymással az ország legjobb kosaras diákjai

Kecskeméten küzdöttek meg egymással az ország legjobb kosaras diákjai

Kecskeméten küzdöttek meg egymással az ország legjobb kosaras diákjai 2019.01.28. január 24-27. között rendezték meg a 2018/2019. tanévi Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjét. A négy napos versenyen a legnagyobbak, az V-VI. korcsoportba tartozó leány- és fiú csapatok mérték össze tudásukat a „Magyarország diákolimpia bajnoka” címért.

A tornát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület közösen szervezte. A középiskolások számára meghirdetett Kosárlabda Diákolimpia bajnokságba összesen 183 csapat nevezett, s végül közülük került ki az országos döntő 8-8 résztvevő fiú és leány csapata, közel 200 iskolás. A 12 fős iskolai csapatok az V-VI. korcsoportban (1999-2003 között születettek) mérkőztek meg a bajnoki címért. A verseny több helyszínen zajlott: a leány csapatok a Tőrös Olga Sportcsarnokban játszottak, a fiúk pedig az újonnan átalakított, multifunkcionális Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémián küzdöttek a bajnoki címért. A
rendezvény záró napján vasárnap, a mindent eldöntő mérkőzések a kecskeméti Messzi István Sportcsarnok nemzetközi szintű pályáján zajlottak.

A csütörtöki megnyitó ünnepségen részt vett Bogasov István, Kecskemét MJV sporttanácsnoka, Finta Zita, a Neumann János Egyetem kancellárja, Ivkovicné Béres Tímea, streetball világbajnok
és Euro Liga győztes és dr. Erdős Dániel, az MDSZ ügyvezető igazgatója. A Diákolimpia versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható volt többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár és Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szakszövetség elnöke is.

A négy napos rendezvénysorozatnak otthont adó Kecskeméten különösen fontos szerepet kap a sport. A sportegyesületeknek és a város vezetésének köszönhetően igen komoly figyelem hárul a diáksportra, és a sportélet fejlesztésére egyaránt. A döntőbe jutott csapatok nem akármilyen kosárpályán játszhattak a bajnoki cím megszerzéséért. A kecskeméti Messzi István Sportcsarnok olyan rangos eseményeknek adott otthont, mint az Öttusa Világkupa, a Birkózó, Cselgáncs és Karate OB, vagy a WBO félnehézsúlyú Európa-bajnoki Ökölvivő címmérkőzés, ami egyben Erdei Zsolt ökölvívónk búcsúmérkőzése is volt. Mindemellett, Kecskemét NB 1-es kosárlabda csapattal is büszkélkedhet, akik töretlenül haladnak felfelé a bajnoki ranglétrán.

A hétvégi Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntő legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia közösségi médiaoldalán, a mérkőzések eredményei pedig a www.doeredmenyek.hu oldalon.

A fantasztikus hangulatú versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a korcsoportok érmeit:

Lányok

I. Veres Pálné Gimnázium, Budapest

II. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium

III. Szekszárdi Garay János Gimnázium

Fiúk

I. Szolnoki Széchenyi István Gimnázium

II. Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

III. Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium