Kezdőlap Hírek David Bowie: Let’s Dance

David Bowie: Let’s Dance

A Warner hanglemezkiadó három stúdióalbum újrakevertváltozatának megjelentetésével emlékezik e hetekben a popzene ikonikus alakjára, David Bowie-ra – és ezek közül a Let’s Dance az egyik legfontosabb az énekes pályáján.

A Let’s Dancemár Bowie tizenötödik lemezeként jelent meg 1983 áprilisában – de mégis hatalmas meglepetést és feltűnést: és ezzel együtt elsöprő sikert aratott vele. Az újromantikus újhullám kellős közepén járt a világ akkoriban, és a „rock kaméleonjaként” emlegetett énekes egy olyan hangzással állt elő, amellyel egyből le is hagyta az őt amúgy elődjükként tisztelő újhullámos csapatokat.

A Let’s Dance ősenergiákat felszabadító felvételei egyből bedöntötték a listákat: a címadó dal,és mellette a Modern Love és a China Girlis egyből listavezető lett. A dalokhoz nagyszerűen megfogalmazott videoklipek is készültek, és ezek csak tovább fokozták népszerűségüket – az akkoriban keleten még újdonságnak számító video-diszkókban is láthattuk őket.

Az album önmaga pedig közben hatalmas sikert és nagy eladási számokat ért el a világ minden táján, 1994-ben pedig megkapta „Az év albuma” díjat a Grammy díjátadón. A Let’s Dance pont arról szól, amiről a címe: egy máig friss, funkys, válogatott közreműködői gárdával megálmodott és elkészített tánclemez – melyet bármikor élmény újra és újra meghallgatni.

Komlós József JR