Kezdőlap Közlekedés KERÉKPÁROSOK SÉRÜLTEK A BALESETEK SORÁN

KERÉKPÁROSOK SÉRÜLTEK A BALESETEK SORÁN

Az elmúlt 24 óra közlekedésrendészeti eseményei.

Megyénkben tegnap két könnyű sérüléssel járó, valamint nyolc anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. A sérültek mindkét esetben kerékpárosok voltak.

Baja belterületén 13 óra 35 perc körül egy áruház parkolójából akart rákanyarodni a Dózsa György útra egy 49 éves férfi egy Skodával. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján manőver során nem vette figyelembe a kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező!” közúti jelzőtáblát, és úgy hajtott keresztül az úttal párhuzamos kerékpárúton, hogy nem adott elsőbbséget az ott haladó biciklisnek, ezért összeütköztek. Az 58 éves kerékpáros asszony a baleset következtében – az elsődleges orvosi vélemény szerint – könnyű sérülést szenvedett.

Kiskunhalason, a Széchenyi utcán közlekedett 16 óra 20 perckor egy 36 éves férfi egy Audival, előtte pedig egy nő haladt elektromos kerékpárral. A jelenlegi adatok alapján az asszony a Botond utca kereszteződésében balra akart kanyarodni, szándékát jelezte is, ám az autós ennek ellenére balról kezdte meg a 71 éves nő előzését, ezért összeütköztek. A baleset során a biciklis könnyebben sérült.

Elsőbbségadási kötelezettségünk soha nem attól függ, hogy milyen járművel közlekedünk. A kerékpárosok – a gyalogosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Ugyanakkor fontos, hogy a kerékpárosoknak is tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal, ismerniük kell a közlekedési táblákat, hiszen a jogkövető magatartás életet menthet.