Kezdőlap Kultúra MÚZEUMOK EGYÜTT A KÖZÖSSÉGEKKEL – A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTELEN ALAPÚ MŰKÖDÉSÉNEK...

MÚZEUMOK EGYÜTT A KÖZÖSSÉGEKKEL – A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTELEN ALAPÚ MŰKÖDÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI REGIONÁLIS SZAKMAI NAP GYŐRBEN

2019. február 11-én az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban indul az az országos szakmai műhely-sorozat, amely a kulturális intézmények – könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények – közösségi részvételen alapuló működésének – „társadalmiasításának” –lehetőségeit, módszertanát, elméletét és gyakorlatát tekinti áta Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében.

Első alkalommal a regionális szakmai találkozót a Jász-Nagykun Szolnok megyei, a Békés megyei és a Csongrád megyei könyvtárak munkatársai számára rendezi aCselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás(EFOP-1.3.1-15-2016-00001)kiemelt projekt megvalósítója:aSzabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma.

A programsorozat regionálisan, illetve intézménytípusonként 6–6–6, összesen 18 alkalommal kerül megrendezésre a három konzorciumi partner szervezésében.

A kulturális intézmények egyik erőssége, hogy közösségi programjaik által lehetőséget biztosíthatnak az alkotásra, a kulturális értékteremtésre. Tudjuk, hogy a könyvtárak, könyvtárosok, a kulturális intézmények  különböző formában mindannyian ápolnak közösségi kapcsolatokat lakóhelyükön. A közösségi funkciókfókuszba állításával a kulturális szektor intézményeinek közösségi részvételen alapuló működése a kulturális intézmények hosszú távú fennmaradásának egyik kulcsa lehet.

A békéscsabai regionális szakmai műhelynapon bemutatjuk a Cselekvő közösségek kiemelt projekt elmúlt két és fél év alatt elért eredményeit, kutatásait, elektronikusan is elérhető módszertani kiadványait, hagyományteremtő országos kulturális rendezvénysorozatunkat, a Közösségek Hetét.

A Cselekvő közösségek kiemelt projekt által fejlesztett, hamarosan megjelenő  módszertani  útmutató szerint a közösségi részvételen alapuló működésazt jelenti, hogy az intézmény a helyi lakosokat és közösségeiket, azok igényeit, érdeklődését, szándékait helyezi a középpontba. Megkérdezi, és aktív cselekvőként, a tevékenységek formálójaként és megvalósítójaként be is vonja a résztvevőket. Dr. Arapovics Mária, a Cselekvő közösségek kiemelt projekt szakmai vezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről, habilitált docens, ELTE TáTK, ismerteti a közösségi részvételen alapuló működés elméletét, szintjeit, a módszereket, eszközöket.

A működési körülmények kialakítása, illetve a helyismereti
adatbázis létrehozása közösségi részvételi alapon működő
könyvtárban kiindulópontjai lehetnek az átalakításnak,
fejlesztésnek, csakúgy, mint a rendezvényszervezés,
speciális használói csoportok ellátásának átgondolása.
Ehhez a munkához gyakorlati példákat, eszközöket,
módszereket mutatnak be, illetve fel vázolják a várható
eredményeket könyvtáros kollégáink.

A nap második részében workshop keretében tekintik át a résztvevők az általuk előzetesen kitöltött kérdőíveket, átgondolják adott könyvtár közösségi alapú működését lépésről-lépésre.

Az első, békéscsabai szakmai műhelynap keretében programnyitó sajtótájékoztatót tartunk, amelyre szeretettel várjuk a sajtó tisztelt képviselőit.