Kezdőlap Hírek SAFER INTERNET DAY

SAFER INTERNET DAY

Bács-Kiskun megyében is kiemelt téma az internetbiztonság.

A Safer Internet Day (SID) kampány keretében 2019. február 1. és 12. között a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán és a megye rendőrkapitányságain prevenciós tevékenységet ellátó előadók több általános- és középiskola tanulói, pedagógusai, valamint kollégium lakói számára tartottak foglalkozásokat az internet világának veszélyeire történő figyelemfelhívással, valamint azok elkerülésének lehetőségeiről.

A „Hírös Kortársak” (a Kecskeméti Rendőrkapitányság Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztálya által koordinált bűnmegelőzési, prevenciós témákban kiképzett, kortársakat segítő kecskeméti fiatalok) egyike a SID témában hatékony kommunikációval működött együtt a rendőrség bűnmegelőzési munkájában. A megyeszékhelyi Kodály Iskolában és a Katona József Gimnáziumban tartott órai foglalkozások mellett személyes tanácsadásra is lehetőséget biztosított a kiképzett fiatal.

Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Logopédiai Intézetében a speciális szükségletű diákok tanárainak, nevelőinek a munkájukat támogató, segítő bűnmegelőzési – az internet veszélyei témára figyelemmel – szakmai előadást tartott az iskola rendőre, Bozóné Soós Marianna rendőr alezredes.

A fiatal korosztály mellett megyeszerte a közösségi tereket – klubokat, könyvtárakat – látogatók is kaptak hasznos információkat a biztonságos internethasználatról. A Kiskőrösi Rendőrkapitányság az idei évben főképpen az általános iskolák 3-4. osztályos tanulóit célozta meg. A diákok és szüleik rendhagyó délutáni tanórák keretében bővíthették ismereteiket Kuti Erika rendőr őrnagy közreműködésével, aki előadásait kisfilmekkel színesítette.

Mivel az idősebb korosztály egyre nagyobb hányada ismerkedik, barátkozik a virtuális világ nyújtotta lehetőségekkel, számukra az elektronikus háló biztosította információk mellett az adatvédelem, személyi adatok védelmének prevenciós ismertetése kapott hangsúlyt.

Az országban jelentős sugárzási körzetet lefedő Gong Rádió Téma című műsorában Váróczi-Bakos Rita rendőr őrnagy és Madari Róbert rendőr alezredes a biztonságos internetezés kapcsán élőben közvetített stúdióbeszélgetést folytatott. Az áldozattá válás tekintetében az érzékeny csoportok számára – egyebek mellett – az alábbiakat tanácsolták:

@   Ismeretlen feladótól érkező levelet soha ne nyissanak meg. Az ilyen tartalmakat azonnal töröljék, hiszen ezek a levelek kártékony programokat tartalmazhatnak.

@   Chatelésnél: ha durva modorú kommunikációt – fenyegetést és erőszakoskodást – tapasztalnak, azonnal zárják a beszélgetést. Ne menjenek bele semmilyen vitába, személyeskedésbe!

@   Személyes kérdésekre lehetőleg ne válaszoljanak! Elérhetőséget (telefonszámot, lakcímet, stb.) soha ne adjanak meg idegennek!

@ Közösségi oldalaikat védjék az idegenektől, használjanak úgynevezett „biztonsági beállításokat”!

@  Ne tegyenek fel magukról, környezetükről, értéktárgyaikról, utazásaikról figyelemfelhívó, kihívó képet!