Kezdőlap Kultúra Ünnepi est az Ikebana jegyében

Ünnepi est az Ikebana jegyében

A Budapesti Japán Nagykövetség egyesületünket is meghívta a jubileumi évet hivatalosan is indító nagyszerű programra. Közösségünket Dr. Kovács Katalin titkár asszony és Gál Klaudia, a Kecskeméti Animko Klub vezetője képviselték. 
Az alábbi beszámolót és fényképeket Klaudia jóvoltából tesszük most közzé.

„2019. február 14-én igazán különleges élményben lehetett része azoknak, akik személyesen vehettek részt Fukushima Koka ikebana-művész bemutatóján. A szemet gyönyörködtető és lelket felemelő programra ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Tudományos Akadémia épületében a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából. 


A programot őexcellenciája Sato Kuni nagykövet asszony nyitotta meg köszöntőbeszédével, melyet követően a hagyományos japán virágrendezés művészetének legjavával volt módunk megismerkedni. A bemutató során különböző jellegű alkotások születtek, de mindegyikük tökéletes kompozícióként tündökölt az est folyamán. A növények mérete, színe, hajlékonysága, fajtája mind fontos tényező volt az összkép kialakításában, ám mindvégig tökéletes egyensúlyban maradtak. Fukushima Koka asszony ezen kívül megkülönböztetett hangsúlyt fektetett a magyar-japán kapcsolatok kifejezésére is a kompozíciókon keresztül, melyeket különböző módokon – például a virágok színeinek összehangolásával – valósított meg. 


A bemutatót követően a vendégeknek lehetősége nyílt megkóstolni néhány hagyományos japán ételt és italt, miközben az elkészült műveket közelebbről is megtekinthették. 


Annyi bizonyos, hogy a programról minden résztvevő maradandó, szép élményekkel távozott. Reméljük, hogy az emlékév folyamán megrendezett programokon minden kedves érdeklődő hasonlóan emelkedett hangulatban fogja érezni magát, melynek következtében még intenzívebb érdeklődéssel és lelkesedéssel fordulhat a japán kultúra irányába.
Hálás szívvel köszönjük a lehetőséget!”

A rangos rendezvényen Kecskemétről részt vett még Király József, a KABK tiszteletbeli elnöke is.