Kezdőlap Régió David Bowie: Tonight

David Bowie: Tonight

A Warner hanglemezkiadó három nyolcvanas évek-béli stúdióalbum újrakevert változatának megjelentetésével emlékezik a popzene ikonikus alakjára, David Bowie-ra – köztük van az ikonikus dalokat – utólagosan már nagy Bowie-slágerekként emlegetett számokat felsorakoztató Tonight is.

David Bowie tizenhatodik stúdióalbuma eredeti formájában 1984 szeptember 29-én jelent meg; és nemsokára éppen harmincöt esztendeje hogy a művész kéthavi stúdiómunkával május-júniusban felvette. Egy évvel a bődületesen nagy sikert hozó visszatérés: a Let’s Dance után voltunk – és a közönség kiéhezetten várta az újabb Bowie-opuszt.

A Tonight megjelenésekor rögtön elsöprő sikert aratott: rögtön a brit lista élére került, és az Amerikai Hanglemezipari Szövetségnél egymillió (!!!) eladott példánnyal platina lemez lett, a britnél meg arany. De az egész világon hatalmas példányszámokban fogyott: Kanadában például kétszer, Japánban másfélszer többet adtak el belőle, mint Nagy Britanniában – és mindenütt egyöntetű közönségsikert aratott. Több dala egyből brutális nagy slágerré vált, és például a Blue Jean című dalhoz mai szemmel nézve is egészen eredeti, magas művészi értékű videoklip is készült.

Egyedül a kritikusok fanyalogtak, és vágták le a Tonight-ot, melyet nyilvánvalóan az előző nagylemezhez: a David Bowie pályáján is nagy zenei megújulást hozó Let’s Dance-hez hasonlítgattak.

Pedig a Tönigh egy mestermunka, melyet Bowie közel húsz zenésszel rögzített, köztük olyan nagyságokkal: mint Tina Turner, Iggy Pop, Omar Hakim, vagy éppen Carlos Alomar. Mára pedig az énekes – dalszerző – zenész pályáját fémjelző albummá vált, olyan giga-sikerekkel, mint a címadó Tonight, és mellette a Blue Jean, a Loving The Alien, vagy a God Only Knows. Az újrakiadáson ezek is gyönyörűen szólnak.

Komlós József JR