Kezdőlap Események Új közlekedési központtal orvosolná a tömegközlekedésben fennálló problémákat az Önkormányzat

Új közlekedési központtal orvosolná a tömegközlekedésben fennálló problémákat az Önkormányzat

A mai napon 9:30-kor megrendezett hagyományos közgyűlés előtti sajtóreggelin Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét egyik kardinális kérdését, a közlekedés szervezettségének javítását elemezte. A jövőben a megoldást egy, a város által üzemeltetett, saját közlekedési cég jelenti, amelynek legfontosabb feladata az adatszerzés és rendszerezés lesz.

A kötetlen beszélgetés alkalmával a sajtó képviselői betekintést kaphattak a központ létrehozásának hátterébe, valamint elsődleges feladatköreivel is megismerkedhettek. Az ötlet nem új, hiszen a megyei jogú városok Kecskeméthez hasonlóan már évek óta azon fáradoznak, hogy egy teljesen független rendszert alakíthassanak ki, amely összefogja a helyi közlekedést, ezzel megszakítva a Volánnal való együttműködést. Erre azért van szükség, mert a KÖZOP-os pályázat által megszerzett mintegy 8 milliárdos városi tulajdonból finanszírozott fejlesztésekkel – modern buszok forgalomba helyezése, korszerű telephely kiépítése, új forgalomirányítási rendszer életbe lépése – nincs összhangban a Volán jelenlegi működése.

A cél az ellenőrzött keretek közötti üzemeltetés, amellyel az Önkormányzat már a szükséges adatok birtokában működtetheti a városi közlekedést. Egy új, minden igényt kielégítő menetrend is bevezetésre kerülhetne, amennyiben sikerül egy összehangolt rendszert kialakítani.

A koncepció nem zárja ki azt sem, hogy az új közlekedési központban több cég látja el a különböző szolgáltatásokat, így a buszokat, sofőröket és a szervizt más-más vállalat szolgáltatná. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy hosszú távon ebben látja a hatékonyabb és gazdaságosabb tömegközlekedés jövőjét Kecskeméten.Az új közlekedési központ irányítási rendszerének teljes kiépüléséhez legalább három évre lesz szükség ahhoz, hogy érezhető eredményeket tapasztaljon a lakosság.

A sajtóreggelin a város tehermentesítéséről is szó esett, miszerint a lakossági panaszok alapján megszűnne a buszforgalom a Jókai utcában. A polgármester birtokában lévő adatok szerint ez nem lehetséges, hiszen Kecskemét többi részén – Rákóczi utca, Kápolna utca – sokkalta nagyobb a terhelés, így nem lenne célszerű a teljes buszforgalmat megszüntetni. Egy köztes megoldás működhet, amellyel a 12-es és a 4-es számú járatok visszatérnének a Rákóczi utcába, erről a holnapi közgyűlésen születik majd végeleges döntés.

Szemereyné Pataki Klaudia a Városháza felújítási időszakára kialakított új ügyfélfogadási rendre is felhívta a figyelmet, amelyet az SZMSZ módosításaként szintén csütörtökön tárgyal a közgyűlés. Ennek pontos rendjét a kecskemet.hu weboldalon találhatják meg a kecskemétiek.