Kezdőlap Zenei élet Alphaville:Forever Young

Alphaville:Forever Young

Immáron 35 esztendeje annak, hogy az Alphaville német újhullámos szinti-pop zenekar megjelentette bemutatkozó albumát. A jubileum alkalmából egykori kiadójuk: a Warner most többféle formában, újra közzétette a legendás lemezt.

Az Alphaville a nyolcvanas évek meghatározó zenekaraként vonult be a poptörténelembe Forever Young című albumoknak köszönhetően, melyből megjelenése idején több mint kétmillió példányt adtak el. Az idén ugyancsak jubiláló – pár hét múlva éppen hatvanötödik születésnapját ünneplő, jellegzetes hangú énekessel:Marian Golddalfelálló formáció 1983-ban alakult – és egy év múlva jelentkezett első nagylemezével, melyet soha nem is tudott felülmúlni.

A Forever Young viszont örökre ismertté tette őket, a címadó dal pedig a poptörténelem egyik legsikeresebb, legnagyobb hatású pophimnuszává vált. A teljes lemez pedig a mai napig elejétől végéig egy izgalmas, a kort csodálatosan megjelenítő, annak hangulatáttökéletesen tükröző alkotás.

Ezt a frissesség, a dalok hangszereléséből áradó új hang, a mögülük áradó nemzedéki erő sugárzik a harmincötödik évfordulóra megjelentetett albumokról is.

A ’Forever Young’ 35 éves jubileuma alkalmából ugyanis három új formátum kerül az üzletekbe: A 2 CD-s alapváltozat tartalmazza a SuperDeluxe CD1 és CD2 lemezeit – de az újrakevert eredeti album 180 gramosvinylen is megjelenik

Az LP/3 CD/DVD (SuperDeluxe) verzió limitált példányszámban jelenik meg. Ebben agyűjtői kiadásban az első CD az egykori album remaszterelt változatát tartalmazza, míg a második korong bemutatja az eredeti, egyedülálló változatokat, a B-oldalakatés a 12 ”-es kislemezeket. A harmadik CD 16 ritka demót és alternatív változatot, valamint néhány Alphaville német nyelvű kompozíciót tartalmaz.

A DVD-n megtalálható a ’NeverGrowUp – The ForeverYoung története’ című, 60 perces dokumentumfilm, beleértve Marian Gold, Bernhard Lloyd és az eredeti albumgyártók, Colin Pearson és Wolfgang Loos interjúit is, és a videóklipeket: „Forever Young”, „Big inJapan”, „The JetSet and SoundsLike a Melody”.

A csomagot egy 24 oldalas, vinyl méretű füzet teszi teljessé, amelyet az originál album művészeti igazgatója készített szoros együttműködésben a zenekarral, és amely számos ritka és eddig kiadatlan fényképet, jegyzetet, idézetet és gyártási megjegyzést tartalmaz a korábbi A&R-tól és gyártóktól.

Komlós József JR